Slovenija > Komentarji in kolumne
0 ogledov

Do potankosti premišljene poteze

Vojna za gospodarsko rast vlado šele čaka; če jo izgubi, bomo vseeno zgrmeli v prepad.

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vlada očitno s škarjami v rokah dobiva prvo bitko. Taktika je bila vsaj na videz (a najbrž načrtno) zelo konfuzna. V bistvu pa se vse bolj zdi, da je šlo za zelo natančno in do potankosti premišljeno sosledje potez. Vladna pogajalska skupina se je s sindikati javnega sektorja iz dneva v dan skoraj javno in brez velikega preboja pogajala in pogajala.

V ozadju pa je tekla tiha diplomacija s Semoličevimi sindikati. Pred tem je vladna stran strateško bombončke dodelila tudi študentom, ki so v preteklosti pokazali, kako nepričakovano hitro lahko tako demolirajo vrata v hram demokracije kot na referendumu pomagajo zrušiti kak zakon. Včeraj je “glasovalni stroj” koalicijskih poslancev na odboru za finance kljub glasnim kritikam opozicije, da je zakon o uravnoteženju javnih financ “skrpucalo, ki ga naš hram demokracije menda še ni videl”, rebalans že pripravila za četrtkovo izredno sejo v DZ. Na čistini so tako (zelo osamljeni) ostali le sindikati v javnem sektorju. A tudi za Sviz je Šušteršič, ki si je zvito pustil 100 milijonov evrov rezerve v proračunu, pripravil vse, da členi o normativih v šolstvu lahko letijo iz zakona, če pristanejo na umik iz igre “referendum”.

Prava bojišča. A vojna za gospodarsko rast vlado šele čaka. Tu bo morala pokazati, ali zna tudi vizionarsko izbrati ključna bojišča: to je panoge in projekte, kamor bo dala pičle milijone, da bi to prineslo čim hitrejše zmanjšanje pritiska na gospodarstvo in kreiralo nova delovna mesta. Brez tega bomo kljub varčevanju zgrmeli v prepad.

Komentarjev 1
  • Damijan Kotnik 10:37 09.maj 2012.

    ja gospodarska rast , ce bi se uposteval ucinek vlade bi bli ze v vrhu ,tako pa ,ko zapirajo vsak dan delovna mesta od kod pol gospodarska rast od teh 10% se zaposlenih formula slo demokracije in gospodarske rasti je ...prikaži več droga in brezposelnost.