Slovenija > Komentarji in kolumne
34 ogledov

Dobri kapitalistični prasci

Ste proti odpisu dolgov? Zakaj bi varčeval in plačeval račune, nekomu, ki računov ne plačuje, pa bi jih na koncu odpisali. Kdo bi sploh še plačeval račune, če bi bila taka ureditev?!

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Si pa ob tej silni skrbi za pravičnost in stabilnost gospodarskega sistema najbrž ne predstavljamo, da so nekateri ljudje v položaju, ko jim za položnice zmanjka, ker so "zapravljali" za osnovna živila, ne pa kupili dva iphona ali letalsko karto na Tajsko. In nimajo prevelike hiše ali stanovanja niti dragega avta.

Nam je to všeč ali ne, približno odstotek računov pač nikoli ni plačan in teh dolgov se ne da izterjati. Gotovo to ni všeč podjetjem, saj morajo od neplačanega računa plačati DDV, poleg tega pa se jih ta prihodek, ki ga ni, prišteje k dobičku. Če že ne morejo priti do denarja za opravljeno storitev ali prodano blago, potem bi radi nazaj vsaj te davščine. Tu pa se zaplete, saj so pogoji za en davek takšni, za drugega drugačni: za vračilo enega je treba vložiti tožbo, za drugega je ni, enega dobiš ob začetku stečaja, drugega ob zaključku.

V podjetjih pravijo, da bi jim kakšna poenostavitev zelo prav prišla, a je ni na vidiku. Je pa precej nenavadno, da naša socialna mati država preprečuje grdim kapitalističnim podjetjem, ki jih skrbi le dobiček, da bi odpisovala dolgove njenim prebivalcem. Mogoče je razlog v tem, da od vsake vložene izvšrbe, tudi če je za pet evrov dolga, pobere 44 evrov, za tožbo pa še bistveno več. Pri sto tisoč izvršbah je to dobre štiri milijone evrov.  

Komentar se nanaša na članek Podjetja bi vam rada odpisala dolgove, država jim to otežuje

 

Komentarjev 2
  • Branidom 11:41 18.oktober 2014.

    Komunala, snaga itd, sedaj za vsak € pošiljajo izvržbe skupaj z izvršitelji. Novi, super posel, za nekatere !!

  • Bedanc 18:10 15.oktober 2014.

    Ja to da greš v Ameriko po puf in v isti sapici tuliš in kruliš, da se bo treba odpovedat nečemu. JaPaJaDe....