Slovenija > Komentarji in kolumne
46 ogledov

Dolge bolniške molzejo blagajno

Nadzor bolniške, če je ta najavljen vnaprej, izgubi svoj smisel.

 

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Najkrajša odsotnost z dela zaradi bolezni je na Japonskem, v gospodarsko visoko razviti državi s prebivalci, ki jih opredeljujejo trdo delo, spoštljivost in lojalnost. Slovenija je že nekaj let med rekorderji po številu bolniških odsotnosti. Največ bolniških je že nekaj let v javni upravi, tudi zato, ker je tam zaposlenih več žensk, ki na bolniško pogosto odhajajo zaradi nosečnosti in nege otroka. Po drugi strani podatek o največ bolniških v javni upravi govori sam zase. Ob tem je zanimiva informacija, da je javne uslužbence treba pred kontrolo bolniške obvestiti, zasebna podjetja pa lahko preverjanje bolniške naročajo brez vednosti zaposlenih. Nadzore v zasebnem sektorju opravljajo tako imenovani detektivi za bolniške, kršitev bolniškega reda pa lahko pomeni izredno odpoved.

Prezaposlitev

Medtem ko se je lani število izgubljenih dni zaradi bolniške v primerjavi z letom prej sicer zmanjšalo za okoli sedem odstotkov, se povečuje število tistih, ki so zaradi bolniške z dela odsotni dlje. Bolezni, zaradi katere bolniška traja več let, ob številnih komisijah in preverjanjih verjetno ni mogoče igrati. Zagotovo pa so v velikem številu tistih na dolgotrajnih bolniških tudi taki, ki določene delovne zmožnosti kljub bolezni imajo. Poznavalci pravijo, da je zanimanja in fleksibilnosti tako zaposlenih kot delodajalcev za prekvalificiranje malo. Konec koncev nadomestila prihajajo iz zdravstvene blagajne. Očitno se še ne zavedamo dovolj, da gre za blagajno, ki ji zmanjkuje denarja, in bomo zato na slabšem vsi po vrsti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.