Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Dovolj jamranja, čas je za akcijo

Poslanci so sprejeli interventni zakon, ki jemlje drugim, za zakon, ki bi vzel njim, še ni bilo časa.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Ne verjamem, da bomo šli kmalu še enkrat na predčasne volitve. Mislim, da bi se v tretjem poskusu zaradi strahu za svoje poslanske mandate gotovo našla koalicija voljnih. Toda po drugi strani nisem verjel niti, da se bodo zgodile prve predčasne volitve, ki smo jih imeli 4. decembra. Če druge predčasne volitve vendarle bodo, bomo naenkrat plačevali kar tri sklice parlamenta: novoizvoljene poslance, tiste, ki so zdaj v klopeh in ne bi bili še enkrat izvoljeni, ter še tiste, ki smo jih izvolili leta 2008, decembra pa ne.

Perverzno. Glede na to, da je poslancem uspelo sprejeti interventni zakon, ki 65 milijonov evrov jemlje javnim uslužbencem, prejemnikom socialne pomoči in upokojencem, pač ni opravičila, da še niso sprejeli zakona, ki bi omejil njihov nezaslišani privilegij. Sploh ker je zakon Virant kot minister že spisal (poslanci pa ga niso sprejeli!) in bi ga bilo treba le vzeti iz predala.

Medtem se tisoči upokojencev, ki imajo manj kot 450 evrov pokojnine, odpovedujejo približno sto evrom varstvenega dodatka, saj imajo preveliko stanovanje ali hišo. Kar se mi zdi pošteno. Je pa popolnoma neokusno, da bodo hkrati nekdanji poslanci in ministri brez kakršnihkoli obveznosti lahko eno leto dobivali celo plačo. In sami živeli v trisobnem službenem stanovanju.

Dragi poslanci, če boste svoja nadomestila uredili podobno, kot ste jih za navadne smrtnike, res ne boste rešili proračunske luknje, bomo pa morda vsaj malce bolj verjeli, da mislite resno, ko boste govorili zategovanju pasu.

Komentarjev 1
  • Stolp 08:00 16.januar 2012.

    Zelo dobro napisano! Šparanje za vse!