Slovenija > Komentarji in kolumne
7037 ogledov

Dr. Asta Vrečko, dr. Emilija Stojmenova Duh, dr. Matej Tašner Vatovec!

Slušalke zanikanje Profimedia
Znanost vrača udarec politiki.

Spoštovani! Ne bi trošil vašega časa že iz spoštovanja do vaših funkcij, če ne bi pisali, da hvalim Hitlerja. Ali gre za nesporazum, ali pa ste namenoma iztrgali stavek iz konteksta, ker ste bili nejevoljni zaradi moje kritike kulture zanikanja (cancel culture oz. 'zanikanje'). Dolžnost kritičnih intelektualcev je opozoriti, ko se začenja širiti podpora despotskim ideologijam kot fašizem, stalinizem ali zanikanje. Ideologija zanikanja slovi po dvojnih merilih: da je sovražni govor 'naših' dovoljen, drugačna mnenja od uradne zanikovalne ideologije pa je potrebno cenzurirati in kaznovati. Zanikanje tudi krši osnovne vrednote zahodne civilizacije, da smo vsi enaki, napada človekove pravice in tako dalje.

Ker tudi ChatGPT pravilno interpretira mojo omembo iz oddaje Intervju na RTV Slovenija  "...ne pomeni, da hvalite ali opravičujete Hitlerja", se poraja sum, da ste izrabili malo neroden stavek iz 50-minutne poljudno-strokovne oddaje o umetni inteligenci in nevarnosti človeštvu za masovke po spletu in masovnih medijih.

"Dolžnost kritičnih intelektualcev je opozoriti, ko se začenja širiti podpora despotskim ideologijam kot fašizem, stalinizem ali zanikanje."

Ali ste v času poplave in izkazani fenomenalni solidarnosti Slovencev vsem nam preusmerili pozornost, da se ne bi zavedali nekaj tisočkrat hujše demografske krize? Ali je bila izločitev oddaje Intervju (in vrnitev po protestih) poskus cenzuriranja v smislu kulture zanikanja, da se neodvisnim znanstvenikom zapre dostop do medijev?

Matjaž Gams | Avtor: Anže Petkovšek Dr. Matjaž Gams Anže Petkovšek
Moji ideali so Elon Musk, Noam Chomsky, Jordan Peterson, od katerih nobeden ne zagovarja zanikanja.

Pokažimo teorijo zanikanja še na nedavnem primeru: v enem svetovno najbolj vplivnih časnikov New York Timesu so hvalili zborovanje politične stranke v Južni Afriki, kjer so vzklikali 'pobijte bele kmete' in pri tem mahali z rokami v obliki pištole. Ko se je Elon Musk razburil, da je tako skandiranje spodbujanje genocida nad belci, je isti časnik objavil prispevek, da to ni nasilno, da je tudi sodišče tako razsodilo.

Tovrstna dvojnost se poraja tudi pri ekstremno levih in desnih v Sloveniji. Našim je dovoljeno vse, 'onim' pa nič. Posebej problematično je, če se predlogi prelevijo v zakone, kot je predlog sveta za sovražni govor: Kdor povzroča razburjenje, se ga lahko kaznuje po predlogu novega zakona.

"Izračun ChatGPTja kaže, da bi bilo leta 2223 avtohtonih prebivalcev Slovenije brez migracij približno 300.000, Slovencev po narodnosti 140.000, v 300 letih pa le 45.000."

Številke ne lažejo

Še nekaj je lahko razlog za napade na oddajo Intervju. Tudi po posvetu v Državnem svetu leta 2018 z naslovom 'Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda' so bile burne reakcije in kritike predvsem doktoric znanosti z zahtevo po sankcijah. Tako v oddaji Intervju kot v posvetu je bil skupni strokovni argument izumiranje in hiranje slovenskega naroda, zato se zdi, da je poglavitni razlog za napade v resnici poskus nasilnega utišanja strokovnjakov, da ljudje ne bi spregledali, za kaj v resnici gre – za nadaljevanje izumiranja slovenskega naroda. Hote ali nehote so ti napadi povzročili škodo in še naprej vsem nam slabšajo kvaliteto življenja!

Glavna raziskovalna teza je, da bo slovenski narod, podobno kot drugi mali evropski narodi, izumrl v nekaj stoletjih, v procesu pa bo prišlo do hiranja in vrste drugih težav, če se razmere ne bodo radikalno spremenile. Izračun ChatGPTja kaže, da bi bilo leta 2223 avtohtonih prebivalcev Slovenije brez migracij približno 300.000, Slovencev po narodnosti 140.000, v 300 letih pa le 45.000.

Druga ocena: letno je približno 10.000 rojstev premalo za vzdrževanje trenutne populacije in ker se število prebivalcev ne spreminja, bi se celotna populacija v 200 letih popolnoma zamenjala. Te ocene ne upoštevajo niti letnega odliva približno 10.000 prebivalcev v tujino.

novorojenček mamica | Avtor: Epa Epa

Zadnjih nekaj let se ukvarjam z vprašanjem, kako pride do take anomalije v razmišljanjih doktorjev znanosti, saj to pomeni destrukcijo znanosti. V populaciji je trend jasen - v anketah kakšnih deset odstotkov vprašanih izjavi, da bi bilo planetu bolje brez ljudi (da tudi vas ne bi bilo več), nekaj deset odstotkov pa na trditev, da bodo Slovenci izumrli, odgovori: "Pa kaj, saj takrat mene ne bo več". Očitno so pod vplivom ideologij, ki preglasijo osnovno samoohranitveno komponento vseh živih bitij, individualno in skupinsko. Kako sugestivna pa mora biti reklama, da zavede tudi najbolj šolane?

Ključna pa so nova znanstvena spoznanja – študije kažejo, da bomo uničili človeško tehnološko civilizacijo v nekaj tisoč letih. Račun temelji na Drakovi enačbi: ali smo prvi in edini v galaksiji (malo verjetno), ali pa civilizacije nastajajo in izumirajo – na tem temelji izračun. Izjema je možna le, če gremo na Mars in kasneje tudi na druga osončja. Ali nam to uspe in živimo dalj časa, ali pa ne in izumremo v nekaj tisoč letih, pri čemer so vsa druga vprašanja sekundarnega pomena (prenaselitev, segrevanje ...).

Ker je pot na druge planete in osončja zahtevna, ne bomo uspeli, če bomo nadaljevali s tako nizko rodnostjo v najbolj razvitih državah sveta, ki postajajo vse bolj sklerotične, brez poguma in vizije.

Galileo Galilei | Avtor: Wikimedia Wikimedia

Kaznovali Galilea in propadli

Lahko neodvisno raziskujemo, razumemo in propagiramo napredne Muskove teorije tudi v Sloveniji, lahko pa se pustimo zapeljati zastarelim in sovražnim ideologijam tipa kulture zanikanja in zanikamo znanost samo. Kako lahko te teorije v imenu ženskih pravic jemljejo pravice ženskam, na primer v čem je osvoboditev žensk, če lahko tekmujejo z moškimi v športu in potem ne dobijo kolajn, in kako je možno, da javnost tega ne spregleda? V ozadju pa je s temi in sorodnimi ukrepi javnosti neznan poglaviten namen – odmik pozornosti od družine, materinstva, otrok in pot v propad.

Napadi na strokovnjake, ki opozarjajo na težave, so zaskrbljujoči, še posebej, ko vodijo do pozivov k odstranitvi iz javne debate. Vsaka uspešna družba upošteva svoje neodvisne strokovnjake in vizionarje, ki opozarjajo na stranpoti. Kadar so od Galilea dalje tako ali drugače napadani in kaznovani, gre taka država samo navzdol! Le upamo lahko, da bodo zagovorniki zanikanja izgubili bitko za ume in srca državljanov Slovenije.

Ne rečem, da so omenjeni v naslovu zagovorniki zanikovalne miselnosti, in bi z veseljem sprejel razlago, da temu ni tako - v dobro naše družbe in države. Pomaga pa že, če poglobljeno razmislite o teh tematikah.


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi. Je član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. V prejšnjem mandatu je bil državni svetnik. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 21
  • jezero 06:51 18.september 2023.

    Politikant-

  • novis 12:40 10.september 2023.

    Lejte, zlovenistanski marksistični doktoratarji nimajo blage veze s kakršno koli znanostjo !

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:23 10.september 2023.

    Naj citiram avtorja..."Dolžnost kritičnih intelektualcev je opozoriti, ko se začenja širiti podpora despotskim ideologijam kot fašizem, stalinizem ali zanikanje"......Avtor je očitno namerno izpustil NACIZEM, ki ga trenutno na veliko podpiramo v Ukrajini...Takšna "politična korektnost" kaže na beden značaj avtorja, ki ...prikaži več tudi sicer ne blesti s tem ko skuša svojo bedo spraviti v neke ideološke okvire..