Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Dragi Dedek Mraz, Božiček, Miro Cerar…

Slovencem ne nosi nobenih daril, le malo zdrave pameti.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Spoštovani gospod predsednik, tokrat vam pišem kot naiven otrok, ki verjame, da se vsaj skromne želje, če si bil celo leto priden, lahko uresničijo. Prosim vas namreč, da se namesto s sindikati, začnete ukvarjati z gospodarstvom. Javni sektor je, kakršen je, in vsi vemo, da ga gospodarstvo, takšno kot je, ne more preživljati. Vse vlade od leta 2008 so se ukvarjale z zniževanjem izdatkov, s sindikati, Brusljem, ustavljale investicije ..., nobena pa se ni ukvarjala z gospodarstvom. Da bi torej poskušala gospodarstvu pomagati, da lahko pomaga javnemu sektorju. 

Politika je izkopala prepad med javnim in zasebnim sektorjem ter neopazno za opazovalce obeh, ki vidijo le drugo stran, jemala obojim. Dvig BDP-ja lahko koristi vsem, tudi če je za njegovo rast krivo povišanje stroškov v javnem sektorju. S tem se pač umetno dviguje zaupanje partnerjev v državo, ljudje zapravljajo več in tako naprej. Da ne govorim o investicijah. Zviševanje davkov je na drugi strani tudi razumljivo, a če bomo še naprej krpali luknje in ne krepili stebrov, ki ljudem dajejo plače, plačujejo davke od dobička, bomo vsi skupaj pocrkali. Tudi sindikati. Pa ne prosim vas za nič drastičnega, samo za malenkosti, ki jih država lahko uredi, pa je ne bo nikjer bolelo.

Slovenska mala podjetja zapirajo vrata zaradi plačilne nediscipline. Dela imajo dovolj, le vprašajte jih, a nihče za opravljeno delo ne plačuje. Padla so v nek krog, presekan z nekakšno črno luknjo, v kateri tok denarja ponikne in pripleza ven šele čez tri mesece. Včasih tudi ne, vse skupaj je nekakšna igra na srečo. Slovenija je po navodilih Bruslja sprejela zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, uvedla obvezne pobote, ki jih nihče ne šmirgla in predpisala plačilne roke v skladu s smernicami. Neplačniku tako grozijo obresti plus strošek izvršbe. Hrvati so sprejeli isti zakon in še bolj skrajšali roke plačil, poleg vsega že naštetega pa so uvedli pavšalno kazen, ki znaša nekih 40 evrov za vsakega, ki zamudi s plačilom računa. Torej tudi če zamudi en dan in upnik ni utrpel nikakršne škode. Pri njih so se stvari spremenile na bolje, pri nas poslabšale. Zakaj?

Pri nas smo se zanašali na Durs in na to, da bodo upniki prijavljali neplačnike, sosedje pa so zadevo poenostavili. Pa še enkrat, oboji smo izhajali iz istih smernic. Morate se namreč zavedati, da ko naročnika enkrat prijaviš kot neplačnika, z njim ne bo več posla. Zakaj torej naša zakonodaja sili gospodarstvo v takšna tveganja, kot da nihče, ki jo pripravlja, nima stika z realnostjo. Zakaj lahko naši južni sosedje prehitevajo pri davčnih blagajnah, pavšalnih obdavčitvah in imajo hkrati cenejši bencin? Ne govorim, da jih je treba posnemati, ampak lepo prosim, no. Če našemu podjetju vsako hrvaško podjetje plača račun na rok, slovenskim pa se zdi povsem normalno, če zamujajo 60 dni … kaj je narobe s to sliko? Nekatera velika slovenska podjetja so kar uzakonila 90 dnevni plačilni rok in vsak dobavitelj se mora z njim strinjati, če ne, ne dobi posla. Zakaj potem zakon? To se lahko seveda zgodi tudi pri sosedih, a ne brez bančne garancije. Zakaj le?

Spoštovani gospod predsednik, konkretna slika je torej takšna. Odprete podjetje, na banki ne dobite ne kredita, ne revolvinga, ne limita, ki ga dobi vsak otrok, ki odpre račun. Se mučite, delate tri mesece, na papirju pokrivate vse stroške, a v treh mesecih vam nihče ne plača za vaše delo, hkrati vsak mesec plačate DDV, ker ste posel zaračunali vsaj na papirju. Kako? S čim? Durs ne čaka, ampak si vzame, kar je kraljevega, vsi ostali pa čakajo, oziroma enako skrbijo le za to, da plačajo davek. Zakaj toliko davčnih dolžnikov, zakaj toliko neplačanih prispevkov? Zaradi sistema črne luknje v tej naši ljubi državi in ker vi, tako kot praktično vsi predsedniki vlad pred vami, niste en dan delali v tem sistemu. Zato ker se ukvarjate s sindikati in ker ne dojamete, da se je nekdo v nekem podjetju moral odreči svoji plači, da je podjetje lahko plačalo davek, da ste vi dobili plačo.

Dragi Dedek Mraz, lepo, lepo prosim, Slovencem ne nosi nobenih daril, le malo zdrave pameti rabijo.

Komentarjev 5
  • Johnny13a 15:47 08.december 2014.

    recite ne socializaciji izgub in naj vsak plača zase in nosi tudi lastna tveganja, pa bo hitro konec pravljic...

  • Johnny13a 15:47 08.december 2014.

    Obveznost plačila DDV po realizaciji ne pride v poštev za vse davčne zavezance, tako da ne zavajaj ti...

  • se_eden 12:23 05.december 2014.

    novinar naj se pozanima, kaj je to plačana realizacija in potem ne bo zavajal bralstva. ni pa zastonj...