Slovenija > Komentarji in kolumne
13 ogledov

Dragi predsednik, vozite prehitro!

Janša se sprememb ni lotil od zgoraj, temveč kar od zunaj. In s tem tvegal evropski polom.

Tjaša Pureber | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Novi koaliciji res ne moremo očitati, da se ne trudi dajati medijskega vtisa produktivnosti. Še preden so se dobro znašli v vladni koži, dobili v roke kakršnekoli izračune ali preverili, kaj se je v dobrih treh letih, odkar so se nazadnje sprehajali po vladnih sobanah, spremenilo, so se lotili združitve ministrstev. Kar čez prste, češ, neke stvari vsebinsko spadajo skupaj. Jasno, če pred volitvami trosiš populistične obljube, je treba sem in tja kakšno tudi izpolniti. Čeprav tako verjetno ne bodo prihranili niti centa.


Floskule. Pravi prihranek se skriva v racionalizaciji zastarelih birokratskih postopkov od spodaj. A ti učinki se ne pokažejo kmalu. Pri črpanju evropskih sredstev v koalicijski pogodbi obljubljajo številne poenostavitve, a realno jih bodo lahko aplicirali šele v novi finančni perspektivi po letu 2013. Učinki bodo vidni šele ob koncu mandata. In seveda, stvari, kot so e-rešitve ali avtomatiziranje administrativnih kontrol, je javnosti težko prodati kot uspešno obvladovanje birokratskega aparata. Lažje je delati medijsko odmevne reze ministrstev. In to za vsako ceno, tudi če s tem tvegaš zaustavitev črpanja evropskih sredstev. Kar bi v tem trenutku za Slovenijo pomenilo čisto katastrofo. Janša tega verjetno ne bo tvegal. To pa zgolj dokazuje, da v resne ukinitve in združevanja agencij ter drugih organov ne bo šel. In ker naj bi se po zagotovilih njegovih poslancev novi predsednik vlade na vodenje države dobro spoznal, vse to gotovo ve. Zato lahko sklepamo le, da so bile obljube o racionalizaciji javne uprave v veliki meri le predvolilne floskule.

Komentarjev 5
  • PIKO5 20:50 24.februar 2012.

    Janez, kar tako naprej..........

  • drmr1980 19:36 02.februar 2012.

    sam da so tvoji Pohar pa Ropar pa Drvenšek vse pokradli, zato pa smo tam k smo...

  • Claudius Maximus 12:16 02.februar 2012.

    jaz nimam boga. je pa dejstvo da je levica pogorela na celi črti in kapitulirala in zdaj to težko sprejema. Ta novinarka je živ dokaz, da je temu tako. Sprijazniti se bo treba.