Slovenija > Komentarji in kolumne
17 ogledov

Driskamo pogosteje kot Nizozemci

Vsa območja vodnih zajetij niso razglašena za vodovarstvena, zato je onesnaženj več.

Suzana Kos  | Avtor: Dare Čekeliš Dare Čekeliš
Pri peripetijah z vodo na Postojnskem velja omeniti predvsem dvoje. Prvič: gre za slabo delovanje sistema – na območju vodnega zajetja Malni je namreč tretjič v dobrega pol leta voda oporečna. Strokovnjaki opozarjajo tudi na pomembno dejstvo, da območje sploh ni razglašeno za vodovarstveno. Če bi bilo, bi bile možnosti onesnaženja vode precej manjše. Drugič: pojavljajo se namigi, da so pristojni v občini afero z onesnaženo vodo hoteli pomesti pod preprogo. Parazite v takšnem številu, da je tveganje za okužbo močno povečano, so namreč odkrili že v vzorcih vode, odvzetih 20. decembra. Navodila o prekuhavanju vode oziroma prepoved njene uporabe celo za umivanje zob, dojk doječih mater, kopanje dojenčkov ... pa so na spletni strani območnega vodovoda objavili šele v nedeljo.

Starši nezadovoljni. “V vrtcu so nam rekli, da otrokom z vodo iz pipe ne smejo niti umivati obraza. Večkrat so imeli želodčne težave, pa niso vedeli, zakaj. To se vleče že nekaj let, vendar se nič ne naredi, samo včasih po radiu slišimo opozorilo, da je treba vodo prekuhavati. Kaj pa če slučajno ne poslušam radia?” se ob tem sprašuje eden od Postojnčanov.

Verjamem, da si nihče od odgovornih ne želi ponovitve zgodbe z območja Loške doline, ko je po množičnem onesnaženju pitne vode s fekalijami zaradi okužbe oziroma njenih posledic umrl dojenček. Kako urejeno je področje pitne vode pri nas, pa nazorno kaže podatek, da imamo na leto od dve do tri hidrične epidemije – na Nizozemskem so jih imeli toliko v zadnjih 66 letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.