Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Fička ne moreš predelati v enoprostorca

Še nikoli ni bilo na listah toliko brezposelnih kandidatov. Dovolj za alarm?

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čeprav se morda ponavljam, ampak še enkrat, lokalne volitve so zgodba zase. Cerarjeva stranka, ki je na državnozborskih slavila z največjo večino v zgodovini, je brez dvoma največja poraženka današnjih volitev. Pravzaprav vse stranke, kajti znova so zmago (v prvem krogu) slavili neodvisni kandidati, ki bodo vodili več občin kot vsi strankarski kandidati skupaj.

Če pogledamo večje občine, kjer imajo stranke največji interes, sprememb pravzaprav ni, možne so le nekatere korekcije v drugem krogu. Župani so torej lahko večni, če res ne delajo prevelikih neumnosti, a še Franca Kanglerja, v katerega so metali kamenje, zažigali njegove slike in lutke, so Mariborčani izvolili v drugi krog. Volivci na lokalnih volitvah vedno odpuščajo več kot je zdravo za moralno stanje te države.

Po vseh poskusih Popoviča, Jankovića in ostalih županov, da bi iz tega slabo – dobrega lokalnega zakona z volivci naredili nacionalno zgodbo, pa bi se že morali zavedati, da iz fička ne moreš narediti enoprostorca. Fiat je to sicer naredil, ampak rezultat je tak, da se človek resno vpraša, zakaj. Možna pa je seveda obratna pot. Cerarjeva stranka, ki po prvem krogu nima župana, lahko prav na temelju nestrankarskih županov zgradi svojo lokalno mrežo, ki edina lahko stranki zagotovi preživetje na dolgi rok. Lokalna baza je ključna za stranko, ampak kot rečeno, zavedati se je treba omejitev in ne precenjevati rezultatov katerih koli drugih volitev, kar je verjetno eden ključnih razlogov za ponoven poraz strank v lokalnih peskovnikih. Iz lokalnih volitev pa bi se tisti, ki vodijo državo, morali naučiti še nekaj. Še nikoli nisem opazil toliko brezposelnih na listah tako strank kot nekih lokalnih iniciativ. Jasno, da je šlo vedno za neke osebne interese, a še nikoli kandidati niso tako odkrito priznali, da z volitvami rešujejo svoj ekonomsko socialni položaj. To kaže na nasploh slabo stanje v državi in na to, da ljudje politiko vedno bolj razumejo kot najkrajšo pot do korita. Morda celo edino.  In to bi moral biti alarm za vse, ki se gredo politiko iz kakšnih drugih razlogov.

Seveda pa stranke tudi tam, kjer so izgubile, niso izgubile vsega. Zdaj se bodo začela kupčkanja, ki lahko politične slike v občinah še nekoliko bolj zameglijo. Župan brez občinskega sveta ne more ničesar, zato bodo SDS, SD in SMC, ki so še vedno pobrale precej glasov, skozi organske, interesne, nujne ali povsem nelogične koalicije iz ozadja vodile precej občin. Koga točno ste danes izvolili, pravzaprav ne boste nikoli čisto jasno vedeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.