Slovenija > Komentarji in kolumne
40 ogledov

Formula, kako si pol leta na dopustu

(Foto: Špela Mohorič) Žurnal24 main
Dopust + študijski dopust + strokovna izobraževanja = 141 dni na dopustu.

Do zdaj se je v koluarjih le šušljalo, da v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) že leta precej po svoje razumejo kolektivno pogodbo in da zdravnikom delijo več dopustov, kot jim gre. Podatki, ki smo jih pridobili, kažejo, da to niso le govorice. Kako bi sicer lahko v UKC Ljubljana kar sto zdravnikov imelo po več kot 55 dni odobrenega dopusta, v UKC Maribor pa – nihče?!

Privilegiji. Že desetletja so z dodatnimi dopustniškimi dnevi najbolj nagrajeni radiologi, ne pa denimo kirurgi ali zdravniki na urgenci, ki imajo gotovo najbolj stresne delovnike. Škodljivih sevanj je zaradi sodobnejših aparatur pri delu radiologov bistveno manj kot pred desetletji, je že pred leti potrdil tudi Inštitut Jožef Stefan.

Kljub temu v UKC Ljubljana radiologom večinoma dodelijo kar vseh 18 dodatnih dopustniških dni (po kolektivni pogodbi pa jim pripada od devet do 18 dni). Upam, da ministrstvo za zdravje, ko bo odpiralo kolektivno pogodbo, tu ne bo (spet) mižalo na obe očesi.

Pogledati pa bo treba tudi, kako so lahko nekateri zdravniki zaradi takih ali drugačnih dopustov odsotni tudi do 144 dni. To je več kot pol leta. Poleg rednega dopusta dobijo še po 40 ali 50 dni študijskega dopusta in nato še po od 35 do 48 dni za izobraževanja. Po kolektivni pogodbi zdravniku na leto sicer pripada 15 dni tako imenovanih strokovnih izobraževanj (simpozijev, kongresov in podobnega). A nekateri v enem letu očitno pokurijo kar trikratno dozo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.