Slovenija > Komentarji in kolumne
25 ogledov

Gospod Pirc, nehajte se hecat'!

Janez Zalaznik Dejan Mijović
Mlade družine si ne morejo privoščiti hišk po 140 tisoč evrov, sploh pa ne v Pivki.

Dragi davkoplačevalci,

če menite, da ste nasedli le v NLB, se motite. Tudi stanovanjski sklad, ki naj bi mladim družinam pomagal do poceni stanovanj, je nasedel. V Pivki že štiri leta prodajajo 24 vrstnih hiš, prodali pa niso niti ene; še najeti jih noče nihče, niti za neprofitno najemnino. Zdaj pa ponujajo 15-odstotni popust. So nam prej želeli hiške prodati s 15-odstotnim dobičkom ali jih zdaj prodajajo s 15-odstotno izgubo? Ne eno ne drugo mi ni všeč.

Če bi tako zabredel gradbinec, bi šel najbrž v stečaj. Tri leta bi namreč moral plačevati obresti za posojilo, glavnice seveda ne bi mogel. Za obresti bi pri šestodstotni obrestni meri plačal okrog 600 tisoč evrov. Od maja 2009, ko so hiše postale vseljive, bi moral plačevati tudi vzdrževanje. Če predpostavimo le 70 evrov na mesec za hiško, bi to zneslo še 50 tisoč evrov. Sklad seveda ne bo šel v stečaj in prepričan sem, da ne bo za nasedlo naložbo nihče odgovarjal.

Kdo se heca. Bolj kot grenka slutnja, da je sklad nasedel, zato da ni nasedel tisti, ki je hiške gradil (in je v lasti 33. najbogatejšega Slovenca), je grenka misel, da je sklad z gradnjo za trg povsem zgrešil svoje poslanstvo, kot meni tudi dolgoletni nepremičninar: “Zdaj bi morali mladim ljudem zagotavljati neka povprečna stanovanja za najemnino od 250 do 300 evrov, saj si ne morejo privoščiti niti nakupa stanovanja za sto, še manj pa za 150 tisoč evrov. Država bi morala reči, gospod Pirc (direktor sklada, op. a.), nehajte se hecat'!”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.