Slovenija > Komentarji in kolumne
25 ogledov

Halo, država? Trenutno ni dosegljiva.

E-zdravstvo, e-država, e-demokracija … Zveni strašno dobro, a na koncu se vedno znova, ko želiš kontaktirati državo, ki bi ti ponudila preprost odgovor, znajdeš še pred več vprašanji.

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Če slučajno niste vedeli, pred sedmimi leti je država uvedla telefonski liniji oziroma storitvi "Halo država" in "Halo inšpekcija". Priznam, da se nanju nisem spomnila vse do danes, ko sem želela po nekaj deset elektronskih poštah pristojnim, priti do dna določbam, kdo je kdaj zadolžen za inšpekcijski nadzor nad energetskimi izkaznicami. No, pa sem poklicala, na vse štiri linije. Seveda, nisem dobila nikogar, čeprav so obljubljali, da bo storitev na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Linije niso bile dosegljive.

Prek telefona naj bi vam pomagali z nasveti povezanimi s storitvami državne uprave. No, žal meni niso uspeli. Še eden izmed takšnih žalostno propadlih projektov je tudi zdravstveno svetovalna linija, kamor bi se lahko pacienti obrnili po nasvete glede splošnih zdravstvenih problemov in glede naročanja na preglede. Svetovalna linija naj bi obstajala vse od leta 2008, a zanjo na ministrstvu do pred nekaj tednov – ko sem jih povprašala o njej – še niso slišali.

E-zdravstvo, e-država, e-demokracija … Zveni strašno dobro, a na koncu se vedno znova, ko želiš kontaktirati državo, ki bi ti ponudila preprost odgovor, znajdeš še pred več vprašanji. Pred birokrati, ki te iz ministrstva za okolje pošljejo na ministrstvo za infrastrukturo, slednji pa potem še enkrat nazaj. Na koncu ti predstavnik ministrstva le še utrujeno zavzdihne: "Veste, stvari pri nas so nekoliko zakomplicirane."

No, si predstavljate, da bi naslednjič preden si odpravite podaljšati vozniško dovoljenje, urediti gradbeno dovoljenje ali odpreti status samostojnega podjetnika, pa ne bi vedeli kaj natančno storiti, lahko dvignili telefon in rekli: "Halo, država? Rabim pomoč." No, jaz si trenutno ne, a upam, da si kdaj bom. Ampak, to bo mogoče šele, ko bodo tisti, ki so spisali zakone in tisti, ki jih izvajajo, tudi vedeli, kaj sploh hočejo od nas.

Komentarjev 3
  • dragec 09:37 13.marec 2015.

    malo po domači in vulgarno, DRŽAVA JE V KURCU

  • maliking 20:31 11.marec 2015.

    E moja Barbara, še sanja se ti ne kakšne probleme imaš lahko preko e-uprava portala. In kaj je zanimivo, že tretje leto zapored. Pa jima danes napišeš kaj je narobe in si blagoslovijo odgovoriti za dva tedna, češ, kaj pa ...prikaži več je narobe???Milo rečeno,sram jih je lahko. To, da imaš certifikat ti en drek pomaga, posebej če koristiš Mozilo. Sploh zadev ne porihtajo in potem....Kaj je Cerar za to kriv? Nič. Ja je. Teh birokratov,ki se sončijo ob teh mrzlih dneh enostavno ne vrže ven, v tem je kriv. Jih je,ko mravelj, a koristi od njih nobenih.

  • Leonor 17:36 11.marec 2015.

    Primer neodzivnosti države. Na portalu predlagam.vladi.si lahko oddaš svoj predlog in če dobi dovolj glasov, mora pristojni organ v določenem roku odgovoriti. http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/6413/null/commentsTa predlog je bil objavljen že decembra, prvi rok za odgovor pristojnega organa je bil januarja, ...prikaži več ki so ga prestavili na 12. februar, odgovora pa še vedno ni od nikoder. In kako naj državljani spoštujejo navodila države, če jih še sama ne???