Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Hvala, ker ukrepaš, hvala, ker pomagaš

Anja Ščuka (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
V idealnih pogojih bi lahko z AED rešili tudi 1.500 Slovencev na leto.

“Hvala, ker voziš zmerno” je geslo najnovejše akcije za ozaveščanje voznikov in pozive k pametni vožnji. Akcija sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju s policijo ter prometnim in notranjim ministrstvom je ganljiva, zapomnljiva in dobra. Vsaj takšno akcijo pa bi si po številkah sodeč zaslužili tudi defibrilatorji. Lani je na slovenskih cestah umrlo 171 ljudi, leto prej 214, hudo telesno poškodovanih jih je bilo 1.059. V idealnih pogojih bi z avtomatskimi zunanjimi defibrilatorji (AED) lahko na leto rešili okoli 1.500 Slovencev, me je opozoril eden od strokovnjakov s tega področja. V Sloveniji vsak dan zastoj srca doživi okoli deset ljudi, od pet do šest jih takoj umre. V več kot 90 odstotkih je poleg žrtve še nekdo, ki bi lahko priskočil na pomoč ter človeka rešil z masažo srca in uporabo AED.

Prostovoljstvo
V Sloveniji je po neuradnih podatkih okoli 500 AED-naprav. Kje vse jih najdemo, bomo izvedeli zahvaljujoč skupinici študentov medicine, ki prostovoljno vrti telefone in popisuje naprave. Poleg male skupinice in nekaterih vestnih zdravnikov za doslednejšo in pogostejšo uporabo AED prostovoljno skrbijo tudi v društvu srčnih bolnikov Koronarni klub Mežiške doline, kjer se edini v Sloveniji ukvarjajo z idejo širitve mreže javno dostopnih AED 24 ur na dan. Skrajni čas je, da se podviza tudi ministrstvo za zdravje in pomaga pri seznanitvi Slovencev z AED. Denimo s plakatno kampanjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.