Slovenija > Komentarji in kolumne
8 ogledov

Izgubljene iluzije in Golobičevi premiki

Borut Hočevar. Saša Despot
Zgoditi se morajo premiki v glavah državljanov, pravi šef Zaresa. Pravi se je oglasil ...

Slovenija potrebuje premik v glavah vseh državljanov, pravi Gregor Golobič. A ja? Poglejmo, na kakšne premike v naših glavah je morda mislil šef že skoraj povsem zavoženega Zaresa.

Na kaj je mislil. Nemara je Golobič mislil, da moramo po novem verjeti tudi tistim politikom, ki nam prikrijejo kakšno dejstvo. Ali pa vsaj to, da jim ne smemo preveč zameriti, če nam “pozabijo” povedati vso resnico. Halo?

Golobič je dodal, da bomo državljani in politiki po nezaupnici izgubili iluzije, da so pred nami lahke poti. Ja, tu se pa (vsaj deloma) strinjamo: nekateri politiki morajo izgubiti iluzijo, da bodo zlahka izpeljali socialne reforme, tudi če so zakockali zaupanje volilcev.

Pojdimo dalje. Golobič je s premiki v naših glavah nemara mislil, da moramo državljani po novem ubogljivo zategovati pasove, tudi kadar predlagajo takšne ukrepe ministri, ki imajo kapitalske deleže v tujini, in ministrice, ki se šopirijo v dragocenih toaletah. Menda ja ne?! Spet pa se strinjamo pri izgubljenih iluzijah: bodoči ministri se morajo otresti iluzij, da bodo uspešni pri uvajanju reform, če bodo njihova ministrstva poslovala z njihovimi prijatelji in sorodniki.

Golobič osebno pa se mora otresti iluzij, da je za neuspeh reform največji krivec Pahor. Ne drži. Reforme so postale neizvedljive, ko je bilo bistveno navrtano zaupanje v vlado. Navrtala pa ga je afera Ultra. Pahorjeva krivda je le v tem, da je živel v iluziji, da bodo reforme kljub temu uspele.

Komentarjev 2
  • mirko 18:05 23.september 2011.

    Da bi si danes v sloveniji rsnično nalili čistega vina, bi se moralo zgodit sledeče: evidence lastištva (predvsem zemljiška knjiga), bi morala postati povsem odprta za vpogled, kdo je lastik kakršne koli nepremičnine v sloveniji. Potem bi moral biti tudi ...prikaži večtudi javni vpogled lastništva vseh vrednostnih papirjev.In državne institucije bi morale iz tujine pridobit vse podatke od tajnih bančnih računih slovenskih fizičnih in pravnih oseb. Nato bi vsi tisti, pri katerih se logična računica ne izgre, morali dokazat od kod so pridobili premoženje. No ja, vsaj malo sanj ne škodi, ampak na žalost so to nerealne sanje za slovenijo. Če bi hoteli zadevo vsaj delno popravit nam ne preostane nič drugega, kot uvedba totalitarnega režima, vsaj tako dolgo dokler se gnoj ne pokida v zapore.

  • principiumnovum 17:42 23.september 2011.

    Gulazn eldeesarska!