Slovenija > Komentarji in kolumne
116831 ogledov

Janez Janša, sram me je!

Janez Janša Vlada RS
Spoštovani predsednik vlade!

David Jug | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Pred dobrim letom, nekaj tednov po tistem, ko ste prevzeli oblast in ste ob začetku lomastenja covida-19 prvič nagovorili državljane, sem v komentarju zapisal: "Janez Janša, sram vas je lahko!"

Pričakoval sem, da bo težko, da bo koronakriza pustila globoke sledi, zato sem bil pripravljen tudi zamižati na eno oko, a ste Slovenijo v tem času spravili ob ves ugled. Danes je sram mene!

Sram me je, da se, odkar ste prevzeli oblast, Slovenija v tujih medijih pojavlja več ali manj le še zaradi vaših trmastih izpadov, ciničnih pripomb ali kot primer, česa oblast v državi ne bi smela početi.

Sram me je, ko opazujem nekatere vaše ministre in najožje sodelavce, kako s pritlehnim obnašanjem in vašo potuho spodkopavajo verodostojnost politike. Pred natanko desetimi leti je France Bučar, pokojni starosta slovenske politike, v intervjuju za Žurnal24 dejal, da je zaupanje v državo izredno omajano, ker ta pač ne funkcionira. In kar je še bolj skrb vzbujajoče, poudaril je, da se sistem elit pri nas regenerira in pametnim ljudem preprečuje, da bi poskušali narediti preboj: "Če bo šlo tako naprej, bo prej ali slej počilo!"

Upam, da se Bučarjeve besede ne bodo izkazale za preroške, od osamosvojitve razmere v slovenski družbi nemara še nikoli niso bile tako napete kot prav v preteklem letu. Svoje je seveda naredila epidemija, a sami prav nikoli ne zamudite priložnosti, da teh napetosti ne bi še stopnjevali. Če ne drugega, je kost, ki jo imate vedno pri roki, polpretekla zgodovina.

Če ne bi bilo Slovenske tiskovne agencije ...

Da boste z mediji obračunali, ste brez ovinkarjenja napovedali kmalu po prevzemu oblasti, pa so me vaši brezkompromisni napadi kljub temu pustili odprtih ust. Sram me je, ko opazujem, kako s sodelavci udrihate po RTV Slovenija, njihovih novinarkah in novinarjih. Še bolj, ko gledam, kako želite z objestno slo po dokazovanju politične moči uničiti Slovensko tiskovno agencijo. Agencijo, ki je že tri desetletja hrbtenica slovenskega novinarstva. Institucijo, ki je zapisana v genom slovenske medijske krajine. Informacijski servis, brez katerega, v to sem prepričan, tudi Žurnala24 ne bi bilo. Vsaj ne v takšni obliki, kot obstaja danes.

Kot bi živeli v nekih drugih, svinčenih časih, smo priča ustrahovanju in napadu na enega od temeljev slovenske demokracije. Tragično je, da je moralo Društvo novinarjev Slovenije začeti donatorsko akcijo, da bodo agencija in njeni zaposleni lahko finančno obSTAli.

Vam je pa treba vendarle nekaj priznati. S svojim štirimesečnim vztrajanjem pri šikaniranju novinark in novinarjev STA vam je uspelo nekaj, kar se je še ne tako dolgo nazaj zdelo nemogoče – poenotili ste slovenski novinarski ceh. Stopili smo skupaj. Ne zaradi oportunizma, pač pa zato, ker je tako prav.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 154
  • Angie_Smith 11:44 10.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Brian_Pittman 11:41 14.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • silvester1 18:03 21.avgust 2021.

    drek pa taka kolumna.še bi bila vsaj objektivna