Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Janeza Janšo za mandatarja

Manca Borko Boštjan Tacol
Pahor naj odstopi, poslanci SD pa naj za mandatarja predlagajo Janeza Janšo.

Borut Pahor naj odstopi in za mandatarja predlaga Janeza Janšo, je kolega našel hitro rešitev za nastalo politično situacijo. S tem je v en stavek povezal mnenje Slovencev, ki so se v nedeljo na referendumu opredelili tudi proti zdajšnji vladi in ki glede na javnomnenjske raziskave z večino podpirajo opozicijsko SDS. 

Predčasnih volitev zelo verjetno ne bo, saj zanje vsak dan zmanjkuje časa, ustavna pot do njih pa je precej zapletena. Malo je verjetno tudi, da si bodo poslanci odžagali vejo, na kateri udobno sedijo, medtem ko prejemajo poslansko plačo. 

Ne glede na to, koga bodo vladajoči SD predlagali za mandatarja, si pri volilcih z njim ne bodo dvignili ugleda, prav tako ne bodo z njim učinkovitejši pri uresničevanju svojih predlogov. Opozicija bo tako v prihodnjem letu in pol na referendum zelo verjetno poslala vsak vsaj malo kontroverzen zakon in nato slavila njegov padec. Kakšen je plan B za nastalo politično situacijo, Pahor ni izdal.

Šah mat. Glede na to, da SDS obljublja odgovore za nastale težave s pokojninsko reformo na čelu, bi moral Pahor rešitev iskati v vračanju žogice v nasprotnikov kot. 

Janša je sicer dejal, da želi oblast prevzeti z mandatom volilcev. A vseeno bi bilo zanimivo vedeti, kakšen izgovor bi poiskal, če bi mu koalicijski poslanci dejansko želeli podeliti mandat za vodenje države, prevzeti pa ga ne bi hotel. 

Tedaj bi lahko poslanci SD v izvolitev znova predlagali Pahorja, Janša pa do rednih volitev ne bi mogel več razpredati o domnevnih rešitvah, ki jih je sebično zadržal zase.