Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Janša je šel po Ropovi poti

Goran Novković (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Največja ironija: nasledniki komunistov so zmagali, ker so ljudje začutili trdo roko.
Janez Janša, ki je uspešno vodil Slovenijo kot predsedujočo EU, je doživel poraz na volitvah. Leta 2004 se je podobno zgodilo Antonu Ropu in LDS, ki sta prav tega leta pripeljala Slovenijo v EU. Zakaj se je to zgodilo obema?

Konec je velikih epskih državniških zgodb. Slovenija je z vstopom v EU, uvedbo evra in predsedovanjem EU dosegla vrh na mednarodni ravni. Volilce in volilke zanimajo domače zgodbe. Janševa vlada je sicer storila kar nekaj dobrih korakov: odpravljala je birokratske ovire (avtomobilske nalepke, vinjete ...), zmanjšala davčno breme, v zadnjem letu se je zavzela za varstvo konkurence in udarila po nepravilnostih v gospodarstvu. Zmagovalcem na letošnjih volitvah naj bodo te poteze za vzor.

Dvoličnost
A ljudje so v Janševi vladavini čutili protislovja. Po eni strani odpravljanje birokratskih ovir, po drugi pa nadaljevanje nepreglednih kupčij z državnimi podjetji (kar se je začelo s prodajo Mercatorja), trdo roko vladanja državi, dvoličnost med povezovalnimi stališči in izključevalnimi izjavami. Janša je odrinil sredino volilnega telesa in vzel glasove na desnici Novi Sloveniji in SLS. Levica pa je dobila velik del sredine, ki jo je Janša leta 2004 vzel LDS.

Kaj pričakujemo od levičarske vlade? Ta je velika uganka. Pahor je zmagal, ker so ljudje glasovali proti Janši. Zgraditi mora politiko, s katero bomo brodili med krizo; program koalicije, ki bo moral biti socialno čuteč, a hkrati gospodarsko konkurenčen. Prav slednjega pa je bilo v Pahorjevih besedah do zdaj najmanj. Konec je lepih besed. Zdaj prihaja čas Pahorjevih dejanj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.