Slovenija > Komentarji in kolumne
63 ogledov

Janša lahko zmaga le še tako, da odstopi

Bistveno lažje je spremeniti program stranke kot pa mišljenje volivcev, na začetku filma Special Relationship svetovalec Billa Clintona pove Tonyju Blairu. In SDS je poskusila že marsikaj. Ampak Janša v uniformi, Janša z neoliberalci, Janša v Evropi, Janša mož in oče in Janša Apple fan je še vedno Janša.

Davor Hafnar, novinar Žurnala24. | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Težko bi trdil, da so bili zakoni vlade Boruta Pahorja, ki so jih na koncu pokopali referendumi, nepotrebni. Ali šel argumentirat, v katerih posameznih točkah so bili slabi. Dejansko je – če bomo relativno razumni – pričakovati, da bodo ti zakoni prej ali slej z nekaj lepotnimi popravki sprejeti. Ampak vseeno. Po padcu pokojninske je bilo jasno, kaj je treba storiti. Odstop Pahorja je bil le še vprašanje časa. Ker je bilo tako najboljše za vse.

Slovenci smo na predčasnih volitvah šestič volili v parlament. Največja stranka tako imenovanega desnega ali pomladnega bloka je bila kljub temu, da so ji v zadnjih tednih nekatere ankete kazale tudi preko 30 odstotkov, znova izgubila; znova ji ni uspelo zbrati največ glasov volivcev.

Janša SDS vodi od leta 1993, zmagal pa je enkrat

Če pogledamo statistiko: od šestih parlamentarnih volitev jih je desnica izgubila pet.

To so druge zaporedne parlamentarne volitve, ki jih je izgubila SDS, to pa že vse od leta 1993 vodi Janez Janša. Tu niti ni bistveno vprašanje, koliko volilnih porazov lahko preživi voditelj neke stranke – kot je na primer z vztrajanjem Gregorja Golobiča na čelu stranke po aferi Ultra pokazal Zares, je preživetje neke stranke pač njena interna stvar. Je pa težava, vsaj zame, če gre za stranko, ki praktično pooseblja enega od dveh blokov oziroma eno od dveh alternativnih prihodnosti države.

Ne, stranke ne moderniziraš s tem, da greš v televizijski oglas pozirat s tabličnim računalnikom ali pa da izpostaviš, da veš, ali gre za socialno, družbeno ali družabno omrežje. Stranko, ki je očitno nesrečno obsojena biti ena izmed dveh, ki lahko prevzamejo oblast, moderniziraš tako, da prilagodiš in posodobiš njene ideje, njeno vodstvo in njene pristope. Janši se je v zadnjih 18 letih na čelu SDS očitno uspelo zameriti več ljudem, kot mu jih vsakič znova uspe prepričati, da ga volijo.

Drugače: če je bazen volivcev struje okoli Milana Kučana levica, bazen volivcev okoli Janeza Janše pa desnica, je levi bazen v Sloveniji očitno pač globlji od desnega. To se je v Sloveniji pokazalo vsakič znova. V tej poziciji je levica očitno obsojena na zmago, desnica pa na poraz. Volivci pa smo, sicer posredno in prefinjeno, a dejansko, ogoljufani za izbiro.

Janša z iPadom je še vedno Janša

Za Slovenijo epska bitka med Janezom Janšo in Milanom Kučanom oziroma desnico in levico, kot jih poznamo pri nas, se, kot kažejo današnje volitve, lahko konča le na en način. Ker Kučan politično vsaj v glavah volivcev obstaja le še kot Antijanša, ga lahko Janša porazi le tako, da porazi samega sebe. Se umakne iz vodstva SDS, zavestno zmanjša svoj politični vpliv ali pa se, kar bi bilo bolj izvedljivo, povsem umakne iz formalnih funkcij.

Nedvomno bi sledil kaos v stranki in kriza SDS, ampak ni hudič, da ne bi desnica po resnem razmisleku v naslednjih opozicijskih letih na naslednje volitve prišla prenovljena in pripravljena vsaj naskočiti pravo zmago. V ozračju, kjer bi bilo povprečnemu volivcu RES vseeno, katera stranka zmaga. V ozračju, kjer ne bi vse ankete kazale nekaj, večina pa bi šele zadnji dan rekla, kurc, ampak Janšata pa res ne, in šla obkrožit njegovo nasprotje.

Zakaj to pišem? Ker bi rad v Sloveniji videl res vsebinsko izbiro. In da bi se znašli v situaciji, kjer imajo vsaj dve ali tri stranke realno možnost zmagati katerekoli volitve. Ker sedanja situacija je absurdna: izbiri sta dve, Janša ali tisti, ki ni Janša. In očitno vedno zmaga slednji, ki nam ga s takšnim ali drugačnim internim dogovorom lansira tako imenovani levi blok. Ali je to demokracija?

Morda bi bil res čas pomladitve pomladi.

Komentarjev 19
  • mrki 12:03 06.december 2011.

    dej pojdi malo v stara naselja v Lj pa povprašaj če imajo stanovanja urejeno prepisana - bo šlo !?

  • mrki 12:02 06.december 2011.

    definitivno - dimna zavesa ki jo spušča Murgelski palček , a taki kot ste vi pa nasedate na prazme marnje ali rekla -kazala!

  • punca05 11:48 06.december 2011.

    bedak