Slovenija > Komentarji in kolumne
9 ogledov

Janša med Patrio in “tajkuni”

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Ali bo vlada na antikorupcijski seji posvetila več časa “tajkunom” ali aferi Patria?
“Zavedanje o pomenu boja proti mednarodni korupciji je v slovenskem zasebnem in javnem sektorju slabo … Noben primer mednarodne korupcije ni bil pripeljan pred slovensko sodišče.” Ta dva stavka je pred dobrim mesecem zapisala delovna komisija za boj proti korupciji pomembne mednarodne ustanove – Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), in sicer v letnem poročilu 2007.

V kleščah
Afera Patria zato slovenske oblasti postavlja še bolj v škripce, na tujem in doma. Med osumljenimi so naši državljani, ki dobivajo konkretna imena. Zadnje takšno ime je Walter Wolf. A o teh imenih smo izvedeli od drugod. In doslej smo slišali le o finskih odločnih ukrepih. Pri nas je bolj ali manj vse tiho.

Finska, ki je v svetu številka 1, ko gre za boj proti podkupovanju, našim oblastem lepo odčitava lekcijo. Patrie so nas porinile med ugledne Skandinavce in neugledni Liechtenstein, ki velja za državo, ki najbolj skriva podatke o računih. Zato se tja zatekajo številni osumljenci. Z blokiranim raučunom W. Wolfa smo tudi mi dobili sodržavljana na seznamu takšnih ljudi.

Naše organe pregona, predvsem policijo in tožilstvo, nedvomno boli glava. Še zlasti zato, ker v nasprotju s finskimi ni informacij o slovenskih dosežkih. Zdi se, kot da Finci preganjajo svoje, avstrijske in naše osumljence, mi pa še svojih ne zmoremo.

Po predsedovanju EU nam hitro pada ugled. Kaj bo storila Janševa vlada? Prav zanima me, koliko časa bo na prihodnji antikorupcijski seji posvetila Patrii, koliko pa “tajkunom”.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.