Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Janša pokazal, kaj čaka Srbe

Borut Hočevar Žurnal24 main
"Evropska" reakcija slovenskega premierja nekaj ur po Karadžićevi aretaciji.

Vaša uredba pomeni problem za Srbijo pri njenem približevanju Evropi. Tako nekako je premier Janez Janša v torek povedal srbskemu kolegu Mirku Cvetkoviću. Pri tem je mislil na nedavno sprejeto uredbo, zaradi katere bi lahko nekatera slovenska podjetja izgubila svojo lastnino v Srbiji. Janša je izkoristil trenutek: opozorilo je izrekel samo nekaj ur po aretaciji Radovana Karadžića. Takoj potem ko je Tadićeva vlada pokazala svetu, da s približevanjem EU misli resno. Janša je Srbom signaliziral, da aretacije haaških obtožencev ne bodo dovolj, pač pa bodo morali izpolniti še vrsto pogojev. Nekateri utegnejo biti bolj boleči kot predaja vojnih zločincev.

Mafija, korupcija
V Srbiji bo treba zlomiti moč obveščevalnih služb. Na Hrvaškem je bilo težko; v Srbiji bo nemara malce lažje – morda se jih bo dalo kupiti. Zlomiti bo treba tudi mafijo in se lotiti korupcije. Streti bo treba odpor privilegiranih družbenih skupin. Zaradi svojstvenega dogajanja v zadnjih dvajsetih letih se bodo odprle tudi težave, s kakršnimi se druge kandidatke niso srečale. Za povrh pa bo treba ugoditi marsikateremu tujemu interesu.

Proces bo mukotrpen, Slovenija pa ga bo spremljala razmeroma od blizu. Imela bo priložnost marsikaj iztržiti. Janša je sicer ravnal pravilno, a bodo morali pristojni v prihodnje uveljavljati slovenske interese bolj taktno in spretno in tudi manj neokusno. Paziti bodo morali, da se Slovenije in Slovencev ne bo oprijel neprijeten sloves države, ki izkorišča proevropske procese zgolj v lastno korist.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.