Slovenija > Komentarji in kolumne
2 ogledov

Kaj bo drugače, ko premagamo krizo?

Čeprav so ljudje pripravljeni marsikaj potrpeti, lahko kmalu spet zasedejo ulice.

David Jug | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Naslednje leto nam bo vlada naprtila nove dajatve, s katerimi ji bomo davkoplačevalci pomagali dvigniti državo nad gladino: davek na nepremičnine, ukinitev avtomatičnega usklajevanja dohodninske lestvice z inflacijo, višji prispevki za samozaposlene. Z višjim DDV polnimo državno blagajno že od julija. Koliko lahko vlada privije državljane, preden jih z zatiskanjem pasu in potiskanjem v revščino spravi na ulice? “Gre za tisti čarobni trenutek, ko neka ideja ali informacija na lepem preskoči mejo in se bliskovito razširi na vse strani,” v knjigi Prelomna točka pravi Malcolm Gladwell. Kako nalezljiva so čustva, smo pred meseci v praksi lahko videli v Mariboru. Prelomna točka za množične proteste, ki so odnesli župana Franca Kanglerja in ne nazadnje pripomogli tudi k strmoglavljenju Janševe vlade, so bili radarji. Po vladnih kuloarjih je slišati, da so že na mizi scenariji, če ljudje spet zasedejo ulice. Kaj bi lahko bil povod tokrat, je vprašanje za milijon evrov.

 

Nauk. Predpostavimo, da bomo s predvidenimi ukrepi potegnili državo iz živega peska. Vprašanja, ki se pri tem zastavljajo, so: Kaj bo čez tri, štiri ali pet let drugače? Bodo politiki z javnimi financami upravljali odgovorneje? Bodo poskrbeli za blaginjo državljanov ali bo prioriteta vsakokratne vlade, da finančno preskrbi “prave” ljudi? Predvsem pa, ali bodo vse to počeli vaši in njihovi politiki, ki so Slovenijo pripeljali v položaj, ko nam tako rekoč lahko pomaga le še Bruselj?

Komentarjev 1
  • privat 08:01 09.oktober 2013.

    davek na nepremičnine je neustaven ,a nobena stranka noben politik se ne spotika na krajo državljanom...Kaka je resnično ta Slovenija???V pravnem smislu se to nikoli nebi smelo zgoditi...razen demokratične Etiopije in Slovenije!!