Slovenija > Komentarji in kolumne
32 ogledov

Kaj narobe svet. Narobe šport!

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Več nam je do anonimnega študentskega tekmovanja kot do promocije Slovenije.

Hokejski klub Acroni Jesenice so množično zapustili tuji igralci. Iz košarkarskega kluba Union Olimpija odhajajo tuji in domači igralci. Nogometni klub Olimpija prodaja prvega zvezdnika, da bo lažje preživel. Nafta iz Lendave je že dolgo v finančnih škripcih. Rokometni klub Loka iz Škofje Loke je sredi sezone izstopil iz lige. Ženskega košarkarskega kluba Kranjska Gora, ki je še vedno aktualni državni prvak, pa sploh ni več. To so samo primeri iz zadnjega obdobja. Pa najbrž sem še katerega pozabil. Slovenski šport se je zaradi krize znašel v hudih škripcih. Redki biseri so še nogometaši Maribora in rokometaši koprskega Cimosa.

Milijončki. Stiska sponzorjev je klube, tudi tiste, ki nastopajo v mednarodnih tekmovanjih, pahnila na kolena. Rebalansi klubskih proračunov se vrstijo po večkrat na leto. Plačila igralcev zamujajo po več mesecev. Slovenska država in lokalne skupnosti pa še naprej nameravajo z milijoni in milijoni evrov sponzorirati mednarodno študentsko tekmovanje, zimsko univerzijado 2013, o kateri bodo za Slovenijo slišali le naključni poznavalci športa. Pa še za to prireditev mukoma zbirajo evro za evrom, zaradi česar že slišimo opozorila iz tujine, da si Slovenija ne bi smela privoščiti sramote.

Slovenska država v praksi ne ve, kaj bi s športom. Ne ve, kaj je njena osnovna naloga. Podpirati bi morala vrhunske športnike in moštva, ki promovirajo ime Slovenije v svetu, množično rekreacijo in mlade obetavne športnike.

Vse drugo je zapravljanje denarja.

Komentarjev 1
  • jureh 02:26 12.december 2011.

    Važno, da imamo nov štadion in dvorano v Stožicah. Če ne bodo notri športniki, ki so že zdaj v manjšini, bodo pa notri "pjevači" tipa Zdravko Čolič.Pa še kakšno dokapitalizacijo NLBja bomo potrebovali, da odplačamo celotni objekt.