Slovenija > Komentarji in kolumne
16 ogledov

Kako lepo je enkrat videti delujoč trg

Karte na trgu z elektriko so se mešale tri leta, pri plinu se premika s svetlobno hitrostjo.

Janez Zalaznik | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
“Hvala bogu za konkurenco, da smo se z Geoplinom lahko začeli pogajati; do zdaj se ni dalo,” je včeraj brez dlake na jeziku povedal prvi mož Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković. V tem citatu je jasno povedal, kakšen odprt trg imamo že več kot pet let. Lani je odjemalca zamenjalo 13 gospodinjstev od več kot sto tisoč!

Podobno je bilo z elektriko, dokler ni pred tremi leti in pol na trg prišel Gen-I. Leto prej je ponudnika zamenjalo 591 gospodinjstev, leta 2008 8.722, lani pa več kot 35 tisoč. Za večji premik na trgu so bili potrebni tri leta in huda kriza. Nezaupanje je bilo na začetku veliko: “Bom zaradi menjave ostal brez elektrike, kdo mi bo zamenjal glavno varovalko, če bo pregorela?” Gen-I je na začetku tistim, ki bi prišli k njim, ponujal celo, da bodo namesto njih plačali prvo položnico. Tokrat jim tega očitno niti ni treba; unovčili so joker zanesljivega ponudnika, ki so si ga prislužili pri elektriki. Odziv je presenetil vse. Gen-I je v dveh tednih izpolnil triletni načrt distributerji pa so skoraj čez noč znižali cene.

Delitev. Kdo si v žepe baše plinske marže za končnega porabnika, pravzaprav ni pomembno. So to res Rusi, ki nam menda zagotavljajo zanesljivo dobavo, je to Geoplin ali tudi nekaj čez deset distributerjev? Pomembno je, koliko gre iz njihovega žepa. Pred “starimi” distributerji je zdaj težka naloga. Ugotoviti morajo, koliko višjo ceno bodo zaradi lenobe, neinformiranosti ali strahu še požrli njihovi obstoječi odjemalci.

Komentarjev 1
  • recesija 02:07 27.september 2012.

    Tokrat pa nič o Janši?