Slovenija > Komentarji in kolumne
9961 ogledov

Kako s(m)o zamočili, 2. del

Covid-19, koronavirus, policija Epa
Kaj neki bomo iz današnje objave kopirali čez nekaj mesecev?

Matjaž Gams | Avtor: IJS IJS
Za analizo drugega vala in zaključke potrebujemo nekaj podatkov. Zgodaj spomladi je bila Slovenija nekje okoli 10. mesta po okuženosti s kovidom na milijon prebivalcev. Nato je slovenska vlada po navodilih stroke sprejela dokaj trdo karanteno in trenutno je Slovenija z okoli 350 mrtvimi (se spomnite, ko jih je bilo poleti 120?) na 61. mestu (merjeno relativno, malo nad svetovnim povprečjem, glejte Worldometer), medtem ko so ZDA desete, Švedska z blagimi ukrepi (delna čredna imunost ni bila uspešna) zaseda mesto 17, sosednja Norveška 106 in Kitajska 175; Tajvan, Japonska, Hong Kong, Vietnam, Mongolija so tam nekje kot sosednja Kitajska.

Konec oktobra pa je 10 najbolj okuženih držav po 10-dnevnem povprečju novih primerov na 100.000 prebivalcev: Češka 118, Belgija 117, Francija 59, Nizozemska 55, Španija 40, Poljska 36, Italija 33, Združeno kraljestvo 33, Avstrija 32, ZDA 23.

Slovenija bi bila z 2000 primeri dnevno na 3. mestu na svetu, kažejo podatki Worldometer.

Spodnji graf prikazuje, kako je v Sloveniji v drugem valu poskočilo razmerje okuženih v primerjavi z nekaterimi državami.

ZDA in Evropa izstopata v celoti in ponovno ob drugem valu, a tako slabega razmerja med drugim in prvim valom kot Slovenija nima skoraj nobena država na svetu (podobna je na primer Češka).

Nekdo je zamočil drugi val v Sloveniji!

Kroženje zraka, šele nato maske! 

Na Inštitutu Jožef Stefan smo naredili vrsto analiz z metodami umetne inteligence, ki kažejo vpliv atributov na kovid. Najpomembnejši so ukrepi (maske, razdalja, karantena …), nato vreme, disciplina, itd.

Spomladi smo preko Državnega sveta poslali nekaj nasvetov na vlado: ne ustavljajte gospodarstva, ukrepi naj bodo proporcionalni nevarnosti (ne zapirajte vrtcev, zračite, maske v zaprtih prostorih itd.).

V Žurnalu24 je bilo objavljeno tudi, da smo spomladi uvedli prehude ukrepe in preveč zadolžili gospodarstvo, hkrati pa smo vsi skupaj rešili 1000 življenj.

Da bo po koncu poletja spet tečno, je bilo jasno že po reakcijah na zabave mladih na Hrvaškem: namesto, da bi bili veseli, da ne ogrožajo starejših pri nas v domovih, smo se vesoljno zgražali. Tudi v parlamentu so namesto stalno odprtih oken poleti in delno jeseni na polletno nagovarjanje le vsaki dve uri prezračili prostor – vsaj nekaj.

Kroženje zraka je bolj učinkovit ukrep kot maske, oz. najbolje je oboje skupaj, saj na prostem skoraj ni prenosa ob primerni razdalji. Samo običajne maske čas za okužbo podaljšajo za približno dva do trikrat, kar je zadosti za normalen obisk trgovine, ne pa za večurno bivanje v istem prostoru.

Prepovedi obiska grobov oz. občasna prepoved, če se z družino sam sprehajaš, so cvetke na kupu nesmiselnih ukrepov, saj so razdalje običajno velike in z masko ob redkih stikih praktično ni prenosa.

Če bi jih zaradi korone umrlo 10 na dan celo leto, tako kot konec oktobra, bi bilo že 3650 mrtvih in vsak peti v Sloveniji bi letos umrl zaradi korone. Zato je nujno zbiti eksponentno rast, zato zdravniki in sestre pregorevajo v borbi za življenja pacientov in zato je Slovenija upravičeno v krču ukrepov.

A toliko neumnosti kot ob kovidu še ni bilo. Skoraj ne mine dan, da ne dobim pošte z razlago, kako korone ni, kar je trdila tudi peščica protestnikov pred parlamentom zadnja dva meseca. Ko so oni brez mask nas mimoidoče z maskami nadlegovali, da smo prodanci multinacionalk, je bila menda to njihova pravica govora.

Zbirajo politične glasove na račun mrtvih Slovencev

Še en primer nesmisla: kar nekaj politikov je podprlo zahteve necepilcev v parlamentu, upajoč na njihove glasove. Ali kdo razume, zakaj slovenski politiki računajo na več glasov, če zagovarjajo ukrepe, ki bodo prinesli več smrti Slovencem? A po drugi strani je razumljivo, da je središče pandemije v Evropi in ZDA, kjer na primer dobršen del mladih misli, da obstaja kakšnih 10 spolov. Hkrati mediji že pol leta vsak dan, tudi poleti ob premajhnem številu okužb, utrujajo z neskončnimi tiradami o katastrofalnem kovidu – pa je letna smrtnost v Sloveniji komaj kaj večja kot lansko leto (absolutno ni umrlo več ljudi, podobno kot v večini Evropskih držav), saj v Sloveniji letno umre 20.000 ljudi in med 50 in 60 na dan.

A če bi jih zaradi korone umrlo 10 na dan celo leto, tako kot konec oktobra, bi bilo že 3650 mrtvih in vsak peti v Sloveniji bi letos umrl zaradi korone. Zato je nujno zbiti eksponentno rast, zato zdravniki in sestre pregorevajo v borbi za življenja pacientov in zato je Slovenija upravičeno v krču ukrepov.

Graf umrlih kot posledica covid-19 glede na milijon prebivalcev, Slovenija je med primerjanimi državami iz ozadja,kjer je bila pomladi in jeseni, zdaj skočila v ospredje.

Spodnji graf prikazuje, da je v Sloveniji za zdaj še vedno zelo dobro razmerje med številom okužb in umrlih. Tako kot v ostalih državah je krivulja obrnjena navzdol, kar gre lahko pripisati pridobljenem znanju v boju proti bolezni.

Malo za šalo in malo za res - saj imamo mentalno Sodomo in Gomoro že s korono, ki je desetkrat manj kužna in manj smrtonosna v primerjavi s pravimi ubijalskimi virusi, ki bodo slej ko prej prišli.

Precej neugodna je tudi zgodba s cepivi. Kaže, da učinka cepiv v Evropi še kakšne pol leta ne bo. Rusija in Kitajska že cepita, a trajalo bo mesece, da bo kakšen učinek v Rusiji. Evropa in Amerika še mečkata, kajti cepivo mora biti brezhibno, drugače bodo necepilci triumfirali in ogrozili cepljenje še proti bistveno bolj nevarnim boleznim kot kovid.

Ne želite si kitajskega modela krotenja okužbe

S kakšnim pristopom so Kitajci ukrotili virus, razložim na naslednjem primeru. Na znanstveni konferenci je kitajski avtor razložil, kako so vsa kitajska podjetja v nekaj mesecih uvedla enotno spletno storitev. Na nekaj mojih vprašanj, koliko je bilo zamudnikov in kakšne so bile sankcije, je bil vedno odgovor, da zamudnikov ni bilo in tudi sankcij (uradnih) ne.

Kaj mislite, zakaj neki? Tak sistem je za koga najbrž brezobziren, nesprejemljiv za svobodomiselno Evropo, je pa neprimerno bolj učinkovit pri obvladovanju pandemije.

Kdo in kako je torej zamočil drugi val korone?

Slovenska politika, stroka, javno mnenje in lunatiki s(m)o s složnimi močni zamočili drugi val. Preveč smo zatrli korono poleti in takrat nismo prekužili t. i. superprenašalcev (podatki kažejo, da so nekateri ljudje 200-krat bolj "učinkoviti" pri prenašanju kovida) in največjih žurerjev v najugodnejših pogojih. 

Nato smo zamudili pri uvedbi karantene, ko se je jeseni začela eksponentna rast, v pričakovanju, da bo okužba ob zaprtih oknih tako slabotna kot poleti. 

In še sedaj nimamo optimalnih ukrepov. Nekateri so nesmiselni, drugih nujnih ni, a v celoti so še kar učinkoviti, bodimo pošteni. Sedaj lahko samo še čakamo, da nas politiki zadolžijo za še kakšno milijardo oz. prodajo še kakšno zlato kuro, kot je bil tovorni železniški promet.

Stroka lahko le opozarja, zato spomin na mojo objavo konec aprila z naslovom "V Slovenijo prihaja drugi val koronavirusa" ne bo škodil: "Sproščanje in stiskanje je daleč bolj smotrna strategija kot pa smrtni stisk, ki naj bi uničil koronavirus. Ga ne bo uničil, bo pa povzročil izjemno veliko gospodarsko in socialno škodo." 

Kaj neki bomo kopirali iz današnje objave čez nekaj mesecev?

Koronavirus v Sloveniji Slovenija V Slovenijo prihaja drugi val koronavirusa

Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 13
  • lulibuc 20:17 02.november 2020.

    Raje raziskujte kdo je snovalec tega virusa, čeprav se dobro ve kdo in čemu. Tega se pa ne upate, ker nimate jajc, še lešnikov ne.

  • Snežinko 11:55 02.november 2020.

    Dajte prosim nehat nabijat o 175 mrtvih na Kitaskem. 175.000 je pa res realna cifra, ja. Kdaj vam bo končno jasno, da iz Kitajske pride 5% informacij, ostalo pa skrijejo? Kdaj vam bo jasno, da je to komunistična, diktatorska država, ...prikaži več kjer so informacije take, kakor reče vodstvo in NE take kot je v realnosti res? Ter da je v tej državi v času korone "umrlo" na tisoče nasprotnikov režima? Ker so se "slučajno" okužili in umrli? Halooooo?

  • AnGus 11:29 02.november 2020.

    Ta članek je popoln dokaz, da je po bitki vsak general. Kje so jasno našteti ukrepi proti coroni? Jaz jih ne vidim. Razen, da je dobro, da redno zračimo prostore... mimogrede, velja to tudi za Zrće?