Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Kako sem skoraj ugrabil državo

Referendumi. Požrli so Pahorja, požrejo lahko Janšo, lačna je pa država.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kdor drugemu jamo koplje, je grobar. Lani so Janševi poslanci skupaj s kolegi iz Jelinčičeve stranke vložili zahtevo za razpis referenduma o zakonu o preprečevanju dela na črno.

Na načelni ravni so Pahorjevi vladi očitali, da se v kriznih časih ukvarja z urejanjem obrobnih vprašanj, ki marsikomu od brezposelnih omogočajo preživetje. V četrtek je Janševa vlada isti zakon nekoliko novelirala in ga znova poslala v proceduro.

Halo? Imamo danes manj brezposelnih? Nimamo pomembnejših vprašanj? Krize morda ni več? Seveda odgovori niso potrebni. Janša je s tem, ko je spravil na kolena Pahorja, spravil na kolena še državo. Padla sta tudi pokojninska reforma in zakon o malem delu.

V prvem primeru so pomagali sindikati, v drugem študentje. Ti isti sindikati so danes pokleknili, študentov kot gibanja že davno ni več. Nova vlada je obljubila, da študentskim servisom denar ostane, bistveno višje pa bo očitno obdavčila študentsko delo.

Čeprav bo enotna obremenitev vseh (pogodbenih) vrst dela bistveno hujši udarec za študente kot malo delo, glej, glej … kocke ne letijo v parlament. Organizatorka demonstracij, ko so te letele – bivša predsednica študentske organizacije Katja Šoba –, je danes članica SDS. Naključje?

V veri v politiko ali v svoje stolčke ali denar so študentske organizacije tiho. Vse je torej domišljeno do potankosti kot v vojaški akciji. Premiki ali okopi. Nagrada za uspešno izpeljane reforme bi bila ogromna – nihče niti ne bi opazil, da je država ugrabljena, da na vseh pomembnih in dobro plačanih položajih sedijo zaslužni vojaki.

Zmaguje pač tisti z močnejšim interesom. Uspešno zgodbo o ugrabitvi države pa vendarle lahko zruši policijski sindikat. Referendum o varčevalnih ukrepih bi Janšo spravil na kolena.

A znova bi bila na kolenih država. Tudi ta strah je Janšev zaveznik. Dejansko si referenduma ne moremo privoščiti. Brez političnih igric, populizma in ne glede na to, kdo je prvi začel kopati jamo, v katero se pogreza država. Dovolj je.

Komentarjev 2
  • Tupamaros 17:01 20.maj 2012.

    Sindikati bebo novinarski, lahko spravijo Janšo na kolena saj je to tudi njihov cilj. Državo in ljudstvo pa v stečaj. Cilj opravičuje sredstva.

  • Domen Kožar 14:29 20.maj 2012.

    Odličen članek, marsikdo ne pogleda tako daleč. Mogoče bi dodal še kakšno besedo na temo cerkve, katera v 21. stoletju še vedno ni obdavčena, hkrati pa ukinjamo bonitete vsem po celo Sloveniji. Naklučje? Niti ne. Treba držat besedo tistim, ki ...prikaži več so ti pomagali do zmage.