Slovenija > Komentarji in kolumne
24 ogledov

Kako so biznisirale negovalke

Saša Banjanac Lubej (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zaupajte predvsem sebi, sociali v tej državi ne morete več.

Potem ko smo v Žurnalu24 razkrili kriminalne prakse socialnega delavca in avtoritete na področju skrbništva (Matjaž Ogorevc naj bi se polastil stanovanja svojega varovanca in finančno izkoriščal duševno bolnico brez staršev), so začeli iz omar Centra za socialno delo (CSD) Ljubljana-Šiška (in drugih) padati novi okostnjaki. Žal gre tokrat za (pravno) zastarel primer, čeprav nazorno pokaže, kako pomanjkljiva zakonodaja, slabe prakse in pomanjkanje znanja socialnih delavcev dolga leta krojijo usode posameznikov. Družina našega sogovornika je tako ostala celo brez družinskega groba.

Nadzor
Skupni imenovalec primera zlorabe skrbništva in nege na domu na črno je slab ali nikakršen nadzor pristojnih služb. In če prvi krši “sodobno” zakonodajo, imamo v drugem opraviti z dediščino socializma, ko se je hiša menjala za nego na domu. Kaj bi moral storiti CSD leta 1996, različno tolmačita celo dve strokovnjakinji, zato se sprašujem, kako naj bi navadni občani vedeli, kakšni so postopki. Kdo bi jih moral podučiti ali jih opozoriti, kako za njih varno sklepati posle z javnimi ali zasebnimi ustanovami? Sam minister Ivan Svetlik ima sicer neomajno vero v budnost teh istih bolnih, revnih in marginaliziranih državljanov. Prepričan je, da lahko oni prej in bolje kot inšpektorji prijavijo sumljiva dejanja. Če bi bili tako sposobni in izobraženi, sploh ne bi postali iskalci pomoči. Ne bi bili v položaju, da jih opeharijo tisti, ki naj bi jim pomagali. Zato zaupajte predvsem sebi, sociali v tej državi ne morete več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.