Slovenija > Komentarji in kolumne
15 ogledov

Kapital še ne zna kupiti stranke

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Kresalova bi bila solidna ministrica, če ne bi bilo Senice. A potem ne bi bila v vladi.

Morda ne boste verjeli, a notranje ministrstvo Katarine Kresal je še kar uspešno. Le da so uspehi malo vidni. Na primer upadanje števila smrtnih žrtev na cestah. K znižanju so precej pripomogle policijske akcije. Tudi nakupi cestnih radarjev, o katerih pišemo v današnjem Žurnalu24, utegnejo prihraniti kakšno življenje.

Poznavalci pripisujejo največ zaslug za učinkovito delovanje ministrstva državnemu sekretarju Klemenčiču, ki je že nekaj mesecev z eno nogo med vrati. A ne glede na to: Katarina Kresal bi imela solidne rezultate kot ministrica in tudi kot šefica stranke – če je ne bi bremenilo okolje, iz katerega izhaja.

Afere. Afera z zgradbo Nacionalnega preiskovalnega urada in primer Baričevič sta povezana z Mirom Senico. Prek afere Baričevič se je Kresalova zapletla v spor s Pahorjem glede Barbare Brezigar. Sklep: če ne bi bilo Senice, si Kresalova ne bi nakopala na glavo svojih največjih sitnosti.

A če ne bi bilo Senice, Kresalova ne bi bila predsednica LDS in ministrica. Kresalova dolguje svoj politični vzpon poslovnemu lobiju, ki je bil zbran okoli LDS in Senice. Nekaj časa je vanj spadal tudi prvi mož skupine KD Matjaž Gantar, blizu je poslovnež Janez Škrabec in še kdo. Politični neuspeh Kresalove zato kaže, da si kapital še ne zna kupiti oziroma podrediti parlamentarne stranke. Vsaj za zdaj.

To pa je pomembna informacija tudi za druge poslovneže, ki si želijo prevzeti oblast. In menda takšnih ni prav malo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.