Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Kaže, da koalicija bo. Kaj pa potem?

Nekonvencionalna kampanja. Nekonvencionalno sestavljanje koalicije. Kakšna bo vlada?

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Janković ima precej dobre možnosti za izvolitev za mandatarja. Članstvo DeSUS-a je "izločilo" Erjavca, Virantovi jezni fantje pa so izgubili precej kredibilnosti; če bi še sestavljali različne koalicije, bi se težko znebili krivde za zastoje pri sestavi vlade.

Kakšna bo verjetna Jankovićeva vladavina? Če sodimo po njenem rojevanju, bo povsem drugačna od dosedanjih. Pa ne samo zato, ker je vsaka vlada samosvoja. Pri nastajanju Jankovićeve so bila zastavljena vprašanja, kakršnih nismo bili vajeni. Mislimo predvsem na zahtevo, da Janković ne sme prevzeti resorjev, na katere bi utegnil vplivati zaradi osebnih interesov: notranjih zadev in financ. Pri sestavljanju koalicije se je gradil nekakšen nadzor nad delom bodočega premierja.


Brez blagajne. Kaj to pomeni? Predsednik vlade, ki ne drži v rokah finančnega ministrstva? Hm ... Drnovšku, Ropu in Pahorju se to ni zgodilo. Janši pač, a je Bajuku kmalu postavil svojega "prokurista", Andreja Širclja. Kako bosta to uredila Janković in verjetni finančni minister Šušteršič? Bo nekakšna prokuristka Jankovićeva Alenka Bratušek kot državna sekretarka na finančnem ministrstvu?

Kakorkoli, Jankovićevo moštvo je bilo včeraj samozavestno. Kot da ga od prevzema izvršne oblasti ločujejo samo še tehnične podrobnosti. Kot da se ne zaveda, da mu je pri pridobivanju mandatarstva marsikdo pomagal. Kot da mu ni jasno, da takšni pomagači za svojo asistenco izstavijo račune.

Komentarjev 4
  • Romar 18:06 06.januar 2012.

    vem samo to, da če LGV gre v koalicijo z Zokijem je Virant na naslednjih volitvah politično mrtev. Izpadel bo kot SNS. Vse ostalo je znana zgodba stara 20 let. režiserji so vedno korak pred igralci. To je kapitalizem ala ...prikaži večla Balkan, kjer delavcem odvzameš vse bonitete, pustiš plačo iz socializma in ustvarjaš s krajo novo kapitalistično elito. In ker je slovenski narod hlapec to stoično prenaša že dvajset let. Slovenija so bo nekoč zbudila.

  • Trsten 12:22 06.januar 2012.

    Verjetno bi moral napisati, da je potrebno Zokiju dati kar vse resorje. Njegova družina in njegovi ritolizniki so najbolj sposobni zafurati Slovenijo.

  • tralala 07:51 06.januar 2012.

    Mislim, Žurnal24, a vi si s tem 'novinarjem' in 'analitikom' namensko in sistematsko zbijate kredibilnost?