Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Kdo bo 
v Sloveniji vse poslal k vragu

Janez Zalaznik Dejan Mijović
Koliko denarja potrebuješ, da lahko vsakemu rečeš, naj gre k vragu? Sploh kaj?

Gotovo ste si kdaj želeli, da bi imeli dovolj denarja, da bi šefa poslali k vragu in brezdelno udobno živeli do konca dni. V angleščini obstaja za tak znesek, ki je za vsakega posameznika različno visok, posebna besedna zveza – fuck you money (ali v prostem prevodu: znesek pojdi k vragu). Ko ga imaš, lahko namreč kogarkoli pošlješ k vragu.

Da bi lahko dobivali tisoč evrov obresti na mesec, bi morali 20 let vsak mesec na banki pustiti dobrih tisoč evrov. To je znanstvena fantastika za skoraj vsakega Slovenca, saj povprečna neto plača ni niti tisoč evrov. Inflacije niti nismo upoštevali; čez 20 let si boste lahko namreč s tisoč evri privoščili precej manj kot danes.

Smisel. Je pa pomembno vprašanje, ali se s ciljem brezdelnega uživanja sploh izplača prizadevati si, da bi dosegli tolikšen znesek. Kaže namreč, da tisti, ki se do njega dokopljejo, praviloma ne znajo uživati v brezdelju. In prav to je velika enigma junaka naše zgodbe, ki ima na banki enajst milijonov evrov.

Po ocenah finančnega svetovalca Sama Lubeja bi imel tak znesek vezan na banki le kakšen multimilijonar ali milijarder. Zakaj denarja naš junak ni vložil v kakšen posel, v bolj donosne naložbe? Res ne ve, kaj bi z njim, ali se je le odločil za brezdelno in netvegano uživanje.

Kakorkoli, znesek pojdi k vragu pa bi imel lahko tudi drug, bolj strašljiv pomen. Vsakogar lahko k vragu pošlješ tudi, če nimaš ničesar, kar bi lahko izgubil, in tudi nobene perspektive. Bojim se, da je ta pomen bliže slovenski realnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.