Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Kdo je trčen in kdo nastrada

Janez Zalaznik (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Kupiš in dražje prodaš naprej. Logika posla je enostavna, vendar ne pri elektriki.

V kapitalizmu je vsak menedžer, ki na veliko prodaja ceneje, kot je kupil, ali ceneje, kot bi lahko, trčen. Ali pa direktor podjetja v večinski lasti države. Prav to namreč počne pet distribucijskih podjetij: elektriko gospodinjstvom prodajajo ceneje, kot jo kupijo od proizvajalcev, pa tudi ti jo njim prodajajo pol ceneje, kot če bi jo prodali komu drugemu. Razlog: njihov lastnik je država. 


Cena za elektriko, ki jo plačujete, je prenizka. Kriv ni tisti, ki vam to pove, ampak trg, ki določa cene. Država pa z vzdrževanjem prenizke cene daje trgu napačne signale. Na primer da se splača ogrevati z elektriko ali da se ne splača kupiti zelo varčnega hladilnika. Tako kot pri cenah hrane, ki smo jih zaradi evra zamrznili, nas tudi tukaj čaka bumerang. Dlje kot čakamo, močnejši bo udarec.

Razumem, da bo marsikoga podražitev zelo prizadela, ker že zdaj težko plačuje račune. Guverner Banke Slovenije je v intervjuju, ki ga objavljamo na poslovnih stvareh, jasno povedal, da banke niso namenjene dajanju socialnih pomoči. Tudi podjetja ne, tudi elektrodistributerji ne. Podjetja so stroj za ustvarjanje dobička, omejujejo jih predpisi in trg. Za socialne pomoči pa so odgovorne državne institucije.

Izračunaj! Kaj nam ostane? Prvič, da zmanjšamo porabo elektrike: nič več ogrevanja na elektriko, kupovanje energetsko varčnih aparatov, varčnih sijalk ... Drugič, preverite, pri katerem od petih distributerjev boste plačali najmanj. Primerjava je res težka, vendar nič težja kot pri mobilni telefoniji. Zamenjava distributerja je brezplačna in mogoča že od lanskega julija!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.