Slovenija > Komentarji in kolumne
51 ogledov

Kdo plača za napake države?

Vprašanje je retorično, seveda smo to davkoplačevalci. Bolje pa bi se bilo spraševati, kdo odgovarja za napake storjene v imenu države.

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Zgodba z helikopterskim reševanjem je najmanj bizarna, če ne še vse kaj drugega, a je tudi lep pokazatelj, kako slab spomin imamo, kar se tiče nepravilnosti. Vlada pod vodstvom Janeza Janše je sprejela uredbo, ki določa, da lahko zgolj AMZS izvaja helikoptersko reševanje. Leto kasneje se je Andrej Bručan ustno dogovoril naj AMZS začne z izvajanjem helikopterskega reševanja. Javnost se je uprla, minister pa je od posla odstopil. Zgodba zaključena? Nikakor ne.

Morda zdaj izgleda, kot da je AMZS še eden izmed tistih, ki hoče opetnajstiti državo za vsak cent, a vendar so zahtevali le plačilo za opravljeno delo. Najela jih je vendar oseba na položaju in odgovorna zato, morda na vprašljiv način, a so se dogovorili za delo, ki ga je AMZS začeli tudi izvajati. Kako bizarno je potem, da odgovorni šele naknadno začnejo zatrjevati, da ne bodo plačali, ker nimajo pisne pogodbe. Zgolj za primerjavo si predstavljajte, kako bi izgledalo, če bi v lokalu naročili kavo, vmes pa bi vas družina poklicala, da vas ta že kuhana čaka doma, kavo bi zato zavrnili. Natakarju, ki vam jo je kavo prinesel, pa bi zabrusili, saj nisva sklenila pogodbe. Ja, pa sta jo! Vi ste izdelek naročili in če z njim ni nič narobe, ga pač morate plačati.

Seveda se kava na ravni države spremeni v bistveno višje številke, ampak tako bi se morala tudi odgovornost. Nekdo na visokem položaju, bi take stvari pač moral vedeti. Če jih ne ve, bi se o tem moral posvetovati s svetovalci, ki jih ima v ta namen. Tudi če je minister ravnal v najboljši možni veri, hm, bi zaradi položaja, ki ga je imeli, moral odgovarjati. A iskreno mislim, da se ne bo zgodilo nič in to je le še ena izmed tistih pozabljenih aferic, na katere je večina po kakšnem letu pozabila, čeprav smo jo davkoplačevalci drago plačali. Morda v razmislek, na koliko takšnih aferic pa smo že popolnoma pozabili ...

Komentarjev 2
  • provni 06:08 10.november 2014.

    V vsakem primeru je treba plačati stroške in delo, minister pa odstopiti.

  • ennanova 09:13 05.november 2014.

    Intervju z Antonom Komatom; "Osvobodimo svobodo" 4. del - LOKALNA EKONOMIJATokrat sta se Anton Komat in Grega Škerl pogovarjala o problemih globalizacije in možnih rešitvah.http://za-misli.si/subkultura/intervjuji/1943-intervju-z-antonom-komatom-osvobodimo-svobodo-4-del-lokalna-ekonomija