Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Kje si zdaj, malo delo?

O črednem nagonu ali kako se študentje odločajo, kaj je zanje slabo in kaj ne.

David Buovski  | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Lani sem bil eden od redkih študentov, ki so na referendumu za uveljavitev malega dela glasovali za. Tako kot večina sem svoj glas oddal iz sebičnih razlogov. S prihajajočo jesenjo se mi je namreč končeval absolventski staž, in ker sem skozi večino svojih študentskih dni delal prek napotnice, sem vedel, da imam za zaposlitev na drugačen način s svojo humanistično izobrazbo malo možnosti. Malo delo bi bilo zame (in še za marsikoga) prikladna rešitev. A ob splošni mobilizaciji protestnega potenciala bodočih intelektualcev je bil drugačen scenarij od tistega, ki se je tudi udejanjil, malo verjeten. In prišla je jesen. Prejšnji delodajalec me je postavil pred dilemo. Ali si pridobim status samostojnega podjetnika ali pa se vpišem na neko izobraževalno ustanovo, ki mi bo še naprej omogočala status študenta. Ob prihodkih okrog 500 evrov na mesec je bila prva možnost nerealna, zato so me v računovodstvu (državnega) podjetja intenzivno nagovarjali k vpisu “kar nekam”.


Čredni nagon. Danes se zaradi vseh sprejetih ukrepov obeta drastično zmanjšanje študentskega dela. To se s sprejemom malega dela ne bi zgodilo. Kratkovidno trmoglavljenje in čredni nagon sta pripeljala do še slabšega položaja, kot je grozil pred dobrim letom. Študentski servisi se niso zavedali, da jih bo v trenutkih vsesplošne krize enkrat moralo udariti po žepih. Ali so za to, da bi še naprej vlekli državni denar, žrtvovali višjo obdavčitev? Verjetno. Ker jim ni mar za ovce in ker očitno niso razumeli posledic.

Komentarjev 4
  • Alena 12:13 05.junij 2012.

    vse skupaj gre v maloro zato, ker vsak gleda na svoji "rit" za danes, ne gleda pa naprej...kot komentator, dokler je bil študent, je bil za študentsko delo, ko pa je zrasel, pa je proti...kako dvolično

  • Superman 15:40 04.junij 2012.

    Hvala bogu, da malo delo ni bilo sprejeto. Toliko nesmislov na kupu nisem še nikoli videl. Naj obdavčijo študentsko delo, še bolj na 40%. Šele potem se bo delodajalec vprašal ali je bolje najeti študenta ali ...prikaži več nekoga za začasno delo. Šele potem bomo vsi v približno enakopravnem položaju (študentje, brezposleni, upokojenci,...)

  • Lavdan 10:53 04.junij 2012.

    Malo delo bi bilo sprejemljivo za študente in upokojence, ne pa za študentske servise.