Slovenija > Komentarji in kolumne
23 ogledov

Kjer ni, še vojska ne vzame. Pa res ne?

Milijon evrov za servisiranje 30 patrij. Hvala bogu, da jih nimamo 135, kot predvideva pogodba. res ne?

David Jug (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dejstvo je, da so se ljudje pripravljeni odreči marsičemu in prebroditi hude čase. Prav zato me dvoličnost vladnih mož in gospe pri varčevanju tako zelo moti. Obrambni minister denimo napove, da je na njegovem ministrstvu konec zapravljanja in v istem hipu kupi za 625 tisoč evrov motornega olja, za servis patrij pa vsako leto brez slabe vesti plača milijon evrov.

Razumem, da je v državni blagajni suša. To sem razumel že pred enim letom. Gotovo so to vedeli tudi ministri in ministrica, a so pač osebne interese dali pred državne. Drugače si njihove kategorične zavrnitve reformnih ukrepov takratne vlade pač ne znam razložiti. Zdaj bi radi ljudi prepričali, da si morajo odrezati še tanjšo rezino kruha, kot bi si jo, če bi luknjo začeli krpati že lani.

Ideja. Minister za delo Andrej Vizjak mi je prejšnji teden dejal: “Naj pride kdo s predlogom, kako privarčevati 120 milijonov, in z veseljem ohranim vse pravice s področja sociale.” Dejstvo je, da je področje sociale treba prevetriti. Sistem ima pač luknje, in to ljudje izkoriščajo. A rezanje kar povprek, od šolskih malic do nadomestil za porodniški dopust, je nesmisel. Zato, gospod Vizjak, imam predlog. Uvedite že enkrat davek na nepremičnine, in to tako, da bo drugo stanovanje obdavčeno vsaj petkrat bolj kot prvo. Učinek bo dvojen: dobili boste več denarja v proračun, pa še cene nepremičnin se bodo znižale, ker jih bodo začeli prodajati tisti, ki ne bodo želeli plačevati petkrat višjega davka.

A sumim, da ministri tej ideji niso naklonjeni, ker jih ima večina več kot eno nepremičnino.

Komentarjev 3
  • Osmi 10:31 05.april 2012.

    Jao si še le ti pameten.. Glava peče poleg. Ni kaj.

  • Žurnalček 23:51 03.april 2012.

    Za tolk denarja lahko in tudi menjajo olje vsi , tudi zaposleni na SV,

  • Niko_K_ 23:23 03.april 2012.

    Ta je pa ena bolj "pametnih". G. Novinar, a si pomislil morda, da bodo ljudje lepo "napisali" nepremičnine na drugega in tisti bo imel samo "eno nepremičnino" - npr. človek ima 4 nepremičnine. Ena mu "ostane", eno napiše na ...prikaži več ženo, drugo na sina, tretjo pa na hčerko. Vsi plačujejo najnižji davek..Jao ste eni pametni.. Glava peče poleg. Ni kaj.