Slovenija > Komentarji in kolumne
10 ogledov

Ko policijski šefi rešujejo svojo kožo

Ksenija Koren (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Iz šole smo navajeni, da so najboljša mesta za najboljše. V policiji pa je lahko šef prav vsak.

Slovenska policija je kot torta. Sama smetana. Da ne bo pomote: kisla. Žal je vse manj dobrih vicev o policistih. Zamenjale so jih neverjetne zgodbe, zaradi katerih se državljani držimo za glavo. Včasih se je policistom reklo varuhi reda, danes so vse pogosteje na robu ali celo na oni strani zakona. Pijani policisti uničujejo službene avtomobile. Se spomnite pretresljive nesreče, ko je policijski uslužbenec v Novem mestu konec leta 2009 povzročil nesrečo, v kateri je bila huje poškodovana nosečnica? Potem pa sta mu še policijska kolega pogledala skozi prste in mu ni bilo treba pihati. Zdi se, da višja ko je funkcija, višji so promili v policijski krvi. Bivši šef urada za varnost in zaščito Silvo Vrbančič je zato odletel. Dvomim, da bi šel, če mediji ne bi izvedeli, kaj se je zgodilo, in o tem poročali. Na eno od najvišjih policijskih funkcij v državi, za šefa kriminalistov, pa poskušajo ustoličiti Simona Veličkega, ki je pred leti, tudi domnevno vinjen, povozil državljana. Kar je bilo včeraj sedanjost, je danes v policiji že referenca?

Hierarhija
Tokrat osvetljujemo podrobnosti katarske afere. Te kažejo tudi, kako rigidno hierarhična in nedemokratična organizacija je še vedno policija. Policijski šefi so bili o domnevnih darilih od podrejenih opozorjeni vnaprej, pa se niso odzvali in stvari niso poskušali preprečiti. Post festum so jih fasali podrejeni, ko so šefi bolj reševali svojo kožo. Skrajni čas je, da nevestno delo odnese še kakega policijskega šefa. Čeprav je Goršek preproge menjal pred slabim letom, se pod njimi očitno skriva že veliko nesnage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.