Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Ko v enem dnevu zmanjka plače

Oderuhi. So na vsakem koraku – država pa je prva v vrsti, ki nateguje tudi po pomoti.

Nina Oštrbenk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Sloveniji je minimalna neto plača 584 evrov. Kako hitro bi lahko ostala brez nje, sem se prepričala v enem dopoldnevu, ko sem seštela, koliko naju bodo s fantom stali dohodnina, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in morebitni specialistični pregled srca, ki mi ga mi je v tistem dopoldnevu svetovala zdravnica na pregledu, kamor me je napotila služba. Bila sem šokirana in razočarana, ker sem imela občutek, da me želijo na vsakem koraku nategniti in od mene pokasirati denar. Zakaj? Ker sem se najprej lotila pisma davčne uprave in ugotovila, da je “po pomoti” poslala položnico za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Če niste vedeli, ga ni treba plačati, če ste prvi lastnik nepremičnine in je ta mlajša od pet let. Da sem to ugotovila, se lahko zahvalim svoji službi, ker sem nekaj o tem že vedela, predvsem pa sem vedela, koga naj pokličem za pomoč. Kaj pa drugi, ki take preproste možnosti nimajo? Pač plačajo.

Nato sem začela premišljevati o besedah zdravnice, da imam šum na srcu in da – čeprav mi je kardiolog pred dvema letoma rekel, da je vse v redu – naj raje dobim še eno mnenje. Lahko kar pri njih, ker – kako priročno – imajo kardiološko ambulanto. Seveda bi plačala od sto do 250 evrov, čeprav vsak mesec plačujem dodatno zdravstveno zavarovanje, delodajalec pa mi plačuje obvezno. Piko na i mojemu razočaranju je dodala sodelavka, ki jo je pred časom tako bolel modrostni zob, da so jo napotili na nujno operacijo. Težava je bila le v tem, ker so jo naročili šele čez pol leta in ji rekli, naj do takrat vsako jutro, če bo imela bolečine, gre k zobozdravniku, ki ji bo dal zdravilo. Ob tem pa so dodali, da je lahko na vrsti še isti dan, če bo za operacijo plačala 300 evrov. Ostala sem brez besed in ugotovila, da nisem edina, ki jo doleti tako slabo dopoldne. Verjetno lahko vsakega in vsak se potolaži na svoj način – jaz sem si privoščila kos torte.

Komentarjev 5
  • mirko 10:24 06.maj 2012.

    Lahko bi povedala tudi takole: pravica v kapitalizmu ni avtomatska, ampak jo moraš zahtevat. Če pa za pravico ne veš in jo ne zahtevaš, jo pač ne koristiš. Kar se pa tiče plenjenja denarja iz denarnic ljudi, je pa danes ...prikaži večs postala že ustaljena praksa na vseh področjih. Zato naj ljudje pazijo na svoj denar pri vsakem opravilu povezanim z denarjem. Tudi ko greš na tržnico po zelenjavo. Da pa o odvetnikih, zdravnikih in državnih uradih sploh ne govorimo.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:06 06.maj 2012.

    Sem mislil, da ste novinarji bolje plačani.

  • maliking 09:51 06.maj 2012.

    Deklica draga, še dobro prideš skozi...kaj pa, če bi imela še kredit, enega ali dva otroka? Položnice (voda,elektrika,telefon,internet,komunalije,ogrevanje,tv,...)odnesejo 250€, kredit, da niti ne omenjam...Veš, danes smo vsi z dohodki 300€ na člana družine mali mojstri ekonomije in bi se Štrukelj ...prikaži več lahko samo v zemljo lahko pogreznil.Kaj ga ni sram? Pri taki plači je njemu lahko filozofirati..naj proba z mojim penzijonom in ženino plač.Da ga vidim junaka kako bo uspel priti skozi mesec.Semolič pa ni nič boljši.No, nehati moram, saj ni to tematika tvoje kolumne...