Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Ko volitve dobi poraženec

Virant res ni kriv za blokovsko delitev, lahko pa postane največji dobičkar hladne vojne.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Če ni bilo prej, je bilo po nesojenem sestanku med Jankovićem in Janšo ter aferi trenirke jasno, da je zmagovalec predčasnih volitev Gregor Virant.

Proporcialni volilni sistem daje možnost vsakemu, ki se znajde sredi blokovske delitve, da odloča o zadevah, ki bistveno presegajo težo, ki mu jo daje volilni rezultat.

Virant ni neumna nedolžna nevesta, kot se zdi na prvi pogled. Ve, kakšne karte ima v rokah in da mu te dovoljujejo višanje stav tudi po tem, ko mu je Janković praktično že v vsem popustil.

Če popušča njemu, mora tudi ostalim in tako je jasno, da z Erjavcem v vladi ne bo pokojninske, s Pahorjem ne socialne reforme, z Virantom ne bo višjega DDV-ja, z Žerjavom pa ne reforme lokalne samouprave. Že videno.

Iskanje. Ljubljanski župan bi po Virantovem predlogu vlado lahko vodil iz magistrata. Nič se ne bi zgodilo brez njegovih 28 glasov, odgovornost pa bi seveda nosil nekdo tretji. Ključno vprašanje pa je seveda, kdo je ta tretji. Kdo je tako apolitičen, da bi se šel politiko, a ni blizu nobeni od opcij znotraj narodne enotnosti.

Kajti le v tem primeru bi ga vse njene frakcije podprle. Virantov načrt je seveda v tem pogledu utopičen, a hkrati nakazuje na to, da je, če želimo v prihodnosti še kdaj dobiti predsednika vlade, ki bo zmožen krmariti med vsemi političnimi interesi čedalje bolj razdeljene države, edina rešitev večinski volilni sistem.

Ko zmagovalcu ne bo več treba popuščati poražencem in bo sam nosil odgovornost za prihodnost države. Če bo zavozil, bomo šli na ulice. Kar je po moje boljše kot koalicijsko izsiljevanje, ki nas pod pretvezo demokracije kot ovce vodi v klavnico.

Komentarjev 12
  • tralala 07:42 11.januar 2012.

    danes smo 11.1.2012 in poglej, kakšno je stanje, če tvoja teza drži.

  • tralala 07:48 30.december 2011.

    "- tvoje pisanje je res en tralala- palček iz murgelj ti je ata...samo tega ne veš...."_____________________________________A lahko tvojih 10 enot IQ proizvede še kakšen globlji stavek?

  • Tomislava Ule 23:38 29.december 2011.

    Tralala, a ti si pa verjetno en velikanček, kot Martin Krpan.....kakorkoli že, ti se potem imenuješ tralala....trala.........iz kje