Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Ko vstajniki nočejo biti več gasilci

Če je bila samoorganizacija pred krizo za nekatere izbira, je danes nuja.

Tjaša Pureber (Foto: Nik Rovan) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vstaje, ki so se začele pred slabim letom, so zaznamovali množični protesti in nehierarhičen način organiziranja brez strank, sindikatov ali nevladnih organizacij. Številni so v gibanju prepoznali upanje, drugi so ga povezovali z razočaranjem nad desno politiko. Kljub poskusom nekaterih, da se okoristijo z besom ljudi – v obliki strankarstva ali drugače –, se zdi, da vstajništvo ni zamrlo, ampak je dobilo nov značaj. Medtem ko se nekateri ob vsaki večji nepravičnosti sprašujejo, kje so vstajniki, ti ne nasedajo vlogi dežurnih gasilcev in se počasi organizirajo lokalno. Veliko bolj tiho in nevidno ter veliko manj spektakularno kot na protestih, a zdi se, da trdneje.

Izzivi

Te oblike organiziranja za zdaj ne zajemajo veliko ljudi. Res je tudi, da so zaradi svoje narave organiziranja, ki temelji na konsenzu, ranljivejše. A to so projekti na dolgi rok. Vseeno vseh ne gre metati v isti koš. Nekatere organizirajo prebivalci, drugi so prebivalcem lansirani prek nevladnih organizacij. V prvih so ljudje kreatorji svojih življenj, v drugih kljub na videz učinkovitejšemu organiziranju ostajajo potrošniki dogodkov, ki jim jih pripravljajo drugi. Treba se je vprašati, koliko izmed teh jih bo obstajalo tudi, ko se bo denar za financiranje iztekel. Vseeno pa trend organiziranja na lokalni ravni kaže, da ljudje iščejo načine, kako preživeti in živeti dostojanstveno življenje. Če je bila za nekatere v preteklosti deloma to še lahko izbira, se med krizo zdi, da je izbira postala nuja.

Komentarjev 3
  • Ronald Reagan 11:14 13.oktober 2013.

    Haloooo...vstajniki niso nič drugega kot skupek neotesane pijane zblojene gamadi, ki so uničili državo za petminutni občutek revolucionarnosti, golaž, dve pivi in 50 €...Smradi, z jašarijićem in lubejićem vred

  • Merkava4 16:18 12.oktober 2013.

    Skupaj zbobnana leva banda, ki šteje danes še 3000 zblojencev je zate rešitev?? Česa že??? Alene, 6xGašparja, Zokita???? Naslednjič se bomo srečali in policija ne bo imela nikakršnega dela....

  • Avatar Minovak
    Minovak 08:46 12.oktober 2013.

    "Vstajniki", ki so nasilno pomagali vreči oblast, ki se je vsaj trudila omiliti kaotično stanje v državi, so pripeljali Slovenijo iz kahle v greznico. Za veliko večino pravih Slovencev so narodni izdajalci, ki so neverjetno pomagali murgeljskemu klanu, da legalno ...prikaži več ropa Slovenijo. Vse, ki so sodelovali pri "prevratu" je lahko doživljensko sram, saj so našo državo očrnili kot še nikoli. Še enkrat - sramota ste za Slovenijo, zaradi vas bomo živeli mnogo slabše!