Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Ko (z)manjka kmečke pameti

Aleksandar Lukić (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Pišejo prestrokovno, za razlago in pomoč pa zapravljajo davkoplačevalske evre.

Lastniki nepremičnin bodo končno izvedeli, koliko je vredna njihova nepremičnina. Če seveda geodetska uprava ne bo – kot že mnogokrat doslej – spet prestavila pošiljanja obvestil. Presenetljivo je, da so obvestila tako zapletena, da je Gurs samo za “pomoč” njihovim prejemnikom zapravil že 80 tisoč evrov. Pomoč bo na dom prispela v obliki 40-stranske brošure. Brez nje ne bo mogoče razbrati vrednosti nepremičnine, so z Gursa namignili v odgovoru, ko smo zaprosili za vzorec obvestila: “Predhodna objava vzorca oziroma primera obvestila brez objave brošure ne bi dosegla pravega namena informiranja lastnikov nepremičnin.” Vzorca nam niso posredovali, niti brošure.

Potratnost. Vsi, ki bodo želeli razbrati vrednost nepremičnine in druge številke, se bodo tako morali najprej potopiti v branje brošure. Je res tako težko pripraviti obvestilo, iz katerega bi bila razvidna le številka in povezava do izračuna na spletu za tiste, ki jih to zanima? Gursovim strokovnjakom priporočam upoštevanje pravila KISS – Keep it short and simple (kratko in preprosto). Ta zahteva vpeljavo kmečke pameti in preprečuje nepotrebno zapravljanje davkoplačevalskega denarja za razne pomoči. V Gursovem primeru smo tako kratko potegnili prav uporabniki. Na naš račun pa služita vsaj dva: tiskar in pošta. Dostava nas bo stala 101 tisoč evrov, skupaj s tiskarjem pa bo za pomoč v obliki brošure treba odšteti 180 tisočakov. Koliko šolskih pripomočkov za otroke bi lahko kupili? Prepričan sem, da veliko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.