Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Koliko bi pa stalo ... brez računa?

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic Dejan Mijović
Za silo smo uredili petino utaj. Za druge država upa, da boste vklopili razum in vzeli račun.

Verjeli ali ne, gostinstvo v krizi cveti; imajo četrtino več prometa kot lani. Slaščičarne in kavarne pa so prave gazele; promet se jim je julija, avgusta in septembra povečal za kar 70 odstotkov. Natančneje: toliko več so ga v strahu pred astronomskimi globami prijavili Dursu. Globe so res visoke, in kar je še pomembneje, tudi izrekajo jih: 12 podjetij je dobilo 50 tisoč evrov globe, 8 samostojnih podjetnikov pa po 20 tisoč evrov. Koliko jih bo plačanih, je drugo vprašanje. Zanimivo bo tudi videti, kakšen bo rezultat v prihodnjem tromesečju. Zaradi zvišanja prometnih kazni smo počasi vozili le nekaj mesecev. Splošno zadovoljstvo z rezultati najbrž pomeni, da (še) ne bomo uvedli davčnih blagajn in bomo še naprej z ogromnimi človeškimi napori lovili kršitelje, namesto da bi s sodobno tehnologijo čim bolj preprečili kršitve.

Veleutaje. V vsakem primeru je to le kaplja v morje. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da se tako, da vam gostinec izda račun in zaračuna DDV, državi pa ga ne plača, izvede le petina vseh utaj. Ogromna večina davčnih utaj je prostovoljna. Saj veste, to je takrat, ko vprašate, koliko bi zadeva stala brez računa. Proti tem se država bojuje z reklamami, ki jih je – ah, kako ironično – oddala na zelo sumljiv način.

Davčne blagajne ali ne, jaz bom Dursu še naprej pošiljal fotografije računov. Če bodo kakšnega lastnika lokala dobili pri utaji, bo pač BMW X6 zamenjal za X3, pa bo. In potem se nam bodo nekoč vsem znižali davki, kajne.

 

Komentarjev 5
  • ocean 18:35 28.november 2013.

    No, da še dodam k predhodniku. Plačilu ddv-ja v Sloveniji se lahko izogneš le tako, da daš na črno zaslužen denar v nogavico ali pa da ga odneseš v tujino. Vse ostalo pa predstavlja igrico davek na davek. Torej priporočam ...prikaži več vsem kakadujem, da dobro premislijo kaj razširjajo preko medijev zavedenim državljanom...

  • Sandi Bagola 17:21 28.november 2013.

    Spoštovani novinar, očitno ne veste, kaj pomeni utajiti davek. Najbrž ni težko ugotoviti, da je bil tudi za na črno vgrajen material plačan ddv v trgovini. torej je država že dobila svoje, tudi od sive ekonomije. Kot drugo, na črno ...prikaži več prislužen denar pride v obtok in ga "utajevalec" porabi v naši ekonomiji, kjer je spet plačan ddv (če gre kaj za ta denar kupiti, če pa ga položi na banko, pa država obdavči obresti).Mnogo večja tatvina kot delo na črno pa je početje (tudi) lastnikov časopisa Žurnal in tistih, ki v njem kadrujejo. ker razmere kar dobro poznam, lahko tudi kaj pikantnega naštejem, če ne bo admin zbrisal.

  • ocean 14:41 28.november 2013.

    Malo počakajmo, da bomo videli, če bo ta novinar med tistimi 25-timi, ki jih bodo sedaj poslali na ulco. Morda pa mu bodo potem na Dursu našli kakšno prosto delovno mesto, ko pa je tak podpornik preganjanja gostincev... :)