Slovenija > Komentarji in kolumne
34 ogledov

Korenček in palica v vsako službo

Če korenčka ne bo in bo palica predolga, bomo posledice občutili vsi.

David Jug (Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Seveda ni naključje, da je vlada podatke o milijonskih dodatkih za uspešnost v javnost posredovala ravno v času načrtovanja velikih rezov v javni upravi. S prikazom nesramno visokih zneskov, ki jih prejemajo šolniki, zdravniki in drugi zaposleni v javnih službah, želi državljanom dokazati, da nekateri živijo lagodno in jim kljub zategovanju pasu še za eno luknjo ne bo nič hudega. Prepričan sem, da del tega denarja dobijo tudi tisti, ki ne izpolnjujejo nobenega kriterija uspešnosti. Pravzaprav za določanje uspešnosti doslej sploh ni bilo meril?!

Pazljivo. Pa vendar, posegi v plače so občutljivi. Vlada hodi po tankem ledu, ukrep se lahko namreč hitro izkaže kot kotraproduktiven. Če so bili ljudje doslej vajeni nagrad, jih je treba motivirati tudi v prihodnje. Je vredno, da zaradi nekaj milijonov pade kakovost izobraževanja, zdravstvenih in podobnih storitev? Vsekakor morajo obstajati korenčki. Če bo palica predolga, bomo posledice občutili vsi. A v obzir je treba vzeti širši kontekst zgodbe – v gospodarstvu je ta diametralno nasprotna. Nagrade za uspešnost so eksotika. Sam sem zamenjal že nekaj služb, a dobrega dela razen s plačo še nikjer niso nagrajevali. Pa grem še korak dlje. Ko to pišem, je ura 23.04. Še vedno sem v službi. V 15 letih, odkar delam, nisem imel priložnosti izkoristiti niti ene nadure, kaj šele da bi jo dobil plačano. Kar je v javnem sektorju nekaj samoumevnega. Pa daleč od tega, da bi se smilil samemu sebi. Kaj je zame korenček? Nemara odlična ekipa sodelavcev. Morda se vse le ne začne in konča pri denarju.

Komentarjev 3
  • sasljubljana 16:42 07.oktober 2012.

    Poleg tega so problem tudi podjetja v lasti države. Državna uprava je deležna rezov že vsaj 8 let. V javni upravi oz. v državnem organu, z nekajletnimi izkušnjami tudi v gopodarstvu, delam cca. 10 let, nadur nisem "videl" osem let, ...prikaži več delovne uspešnosti pa 4! Z objavo takšnih komentarjem (kot kaže nevede in nehote) zavajate javnost in zgrinjate jezo na javno upravo! Uredniki, prosim, naredite korak v izbiri bolj izkušenih komentatorjev! In prosim podučite se kaj je javni sektor, kaj pomenio plače v javnem sektirju, ki niso v enakem režimu za vse institucije, ki padejo v javni sektor. V glavnem; katastrofa je brati nauke takšnih zelencev kot je David Jug! Pa na žalost ni edini!

  • sasljubljana 16:32 07.oktober 2012.

    Že nekaj časa, pravzaprav nekaj let, opažam kako z lahkoto razne osebe, ki imajo prostor v različnih medijih, pišejo in komentirajo, dajejo ocene in sodbe o zadevah povezanih z javnim sektorjem. Učinkovitost javnega sektorja in plače so občutljiva in seveda ...prikaži več tudi zelo pomembna, a hkrati občutljiva. Tako zaradi socialnih vidikov kot zaradi vpliva/učinka na gospodarske razmere v državi. V em članku je za pohvaliti izraženo občutljivost in verjetno kontraproduktivnost zaradi poseganja v plače v javnem sektorju. Vendar se mi zdi katastrofalno lahkotno posploševanje zadev s plačami v javnem sektorju... Novinarji bi morali najprej vedeti kaj sploh javni sektor je! Najkrajšo v plačnih rezih potegne državna uprava, ki predstavlja manjši del javnega sektorja in je bila že deležna veliko rezov zadnjih cca. šestih letih. Največji problem so osredni proračunski uporabniki, ki jih večina niti ne predtsavlja javne uprave (java podjetja, javni zavodi, javni skladi, javne agencije, ustanove). Poleg te

  • mirko 10:03 06.oktober 2012.

    Korenčki v javnem sektorju naj le ostanejo vendar se naj delijo bolj selektivno po strogih merilih in kriterijih. obvezno se pa mora v javnem sektorju uvest palica, ki je pa do sedaj sploh ni bilo. Ta palica bi pa morala ...prikaži veča biti zaradi krize precej ostra za tiste, ki ne dosegajo niti kvaliteto, ali količino povprečja pri svojem delu.