Slovenija > Komentarji in kolumne
30 ogledov

Lažnivce bodo 
zašpecali sosedi

Aleksandar Lukić (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Gursov popis ima nekaj hib. A nič takšnega, česar ne bi mogli popraviti s še nekaj milijoni.

Končno na domove lastnikov romajo (nekateri so jih že dobili) obvestila Geodetske uprave RS (Gurs) o vrednosti nepremičnin. Po rojstvu prve oblike nepremičninske evidence pa se že začenjajo poporodni krči. Zbrani podatki so namreč polni napak, in to kakšnih! A na Gursu dajejo vtis, da jim za njih sploh ni mar. Za nepopoln popis so res porabili 11 milijonov evrov, vendar so ustvarili neko grobo evidenco nepremičnin in uresničili prvi zastavljeni cilj. Zdaj sledi “friziranje”, za kar bo Gurs izkoristil lastnike. Nekateri bodo podatke popravili, ker želijo, da so pravilni, drugi, ker bodo želeli plačati čim manj napovedanega nepremičninskega davka, tretji pa, ker nameravajo nepremičnino prodati in želijo ceno maksimizirati. Tiste, ki bodo vztrajali v lažnih podatkih, pa bodo tako ali tako zašpecali sosedi, ko evidenca postane javna. Saj poznate slovenski rek: če meni crkne ena krava, naj sosedu dve.

Pomanjkljivosti. Dobro bi bilo – s stališča kupcev –, da Gurs odpravi še nekatere pomanjkljivosti iz vrednotenja. Denimo tisto, da je vrednost določenih samostojnih parcel (travnikov, gozdov) in celo garaž pripisal kar k vrednosti hiše ali stanovanja. S tem je povečal vrednost nepremičnine, kar pa bi znali nekateri prodajalci izkoristiti: kupcu bi kazali Gursovo vrednost, predmet prodaje pa ne bi bila celota, ki jo je ovrednotil Gurs. Zatorej kupci, imejte očala vedno pri roki (zaradi drobnega tiska), da boste lahko v vsakem trenutku natančno prebrali, kaj vam prodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.