Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Leta 2013 zdravstvo čaka velik preizkus

Sergeja Hadner Hvala. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Slovenske paciente bodo v tujino gnali tako čakalne dobe kot nezaupanje.

Zdravljenje v tujini zdravstvena blagajna odobri, če zavarovanec dokaže, da so čakalne dobe pri nas predolge, ali pa če zdravniki ugotovijo, da so pri nas možnosti zdravljenja izčrpane, hkrati pa je utemeljeno pričakovati izboljšanje. Skoraj nobene možnosti ni, da bi stroške zdravljenja povrnili tistemu, ki se z mnenjem zdravnikov ne strinja. Kot se ni strinjal bolnik, ki so mu slovenski zdravniki dejali, da malignega tumorja ni mogoče operirati, po uspešni operaciji v tujini pa mu zdravstvena zavarovalnica denarja ni hotela povrniti, češ da bi moral bolj zaupati slovenskim zdravnikom.

Ambulante. V tujino pa se odpravlja veliko prav tistih, ki z zdravniki pri nas niso zadovoljni. Po letu 2013 se jim bodo pridružili tisti, ki na posege niso pripravljeni čakati leto, leto in pol. V nekaterih primerih se bo izplačalo tudi, če bo zdravstvena zavarovalnica krila stroške v višini stroškov zdravljenja pri nas. Pomenljiva je že izjava predstavnice zdravstvene zavarovalnice, ki je glede povračila stroškov za ambulantno zdravljenje v tujini pripomnila: “Večina storitev v tujini je bila cenejša kot pri nas.” Zanimiv je tudi podatek, da je za ambulantno zdravljenje v tujini povrnitev stroškov do zdaj zahtevalo le 18 zavarovancev. Iz tega je mogoče sklepati, da še ni splošno znano, da imajo ljudje možnost ambulantnega zdravljenja v tujini na račun zavarovanja. Marsikdo bi verjetno privarčeval 250–300 evrov, ki jih je zaradi predolge čakalne dobe za magnetno resonanco plačal zasebniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.