Slovenija > Komentarji in kolumne
19 ogledov

Lokalci državnim drugorazredni

Ksenija Koren, novinarka Žurnala24. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Še jasneje pa se kaže, da je ribnik političnih kadrov zelo prazen.

Lokalne volitve 2010 ali iščemo bolj prepričljive od Zorana Jankovića, Franca Kanglerja, Bojana Šrota, Borisa Popoviča in še 206 podobnih, ki občinam vladajo trenutno. Lahko rečemo, da iščemo boljše. A gre za lokalne volitve, kjer je povprečnemu volivcu najboljši tisti, ki mu je pred domačimi vrati prenovil cesto ali igrala na lokalnem otroškem igrišču. Ker imajo župani, ki so dobili mandat na zadnjih volitvah tudi denar, da to storijo, je torej vsaka kandidatura proti njim pogumno dejanje.

Zanimivo je, da so župani nivo slovenskih politikov, ki kaže nekoliko šerifovske poteze. Vedno mora biti po njihovem in za malo katerega bi lahko rekli, da je bil po koncu mandata bolj reven kot na dan zmage. Nedvomno so sodobni šerifi na svoje funkcije še toliko bolje zasidrani, ker so njihovi predhodniki večinoma neodločne amebe, ki so pustile, da so fasade propadale in ceste popokale. Ko nekaj želenega dobimo, se redko vprašamo, ali je kdo drug na naš račun profitiral še več. Recimo župan.

Drugorazredne. Lokalne funkcije so za željne politične kariere očitno manj privlačne od državniških. Zagnane mlade lokalne politike lahko preštejemo na prste rok. Pa še ti lokalne funkcije vidijo predvsem kot odskočno desko v državno politiko. Pa tudi velike stranke (pri nas imamo pravzaprav samo dve, SD in SDS) v kadre za lokalne volitve veliko ne vlagajo. Vse bolj se kaže, da jim lokalne volitve ne pomenijo nič, zanje ne vzgajajo kadrov kot za parlamentarne, ampak vanje usmerijo, kar pač ostane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.