Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

Lopovi, ne bodite pregrobi s policisti

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Policisti so namreč zavarovani le, če se med delom smrtno poškodujejo.

Avgusta se je ljubljanska policijska patrulja povsem nepripravljena lotila reševanja prijavljenega nasilja v družini. Brez neprebojnih jopičev in druge zaščitne opreme, čeprav so bili opozorjeni, da nekdo grozi z orožjem. Kolateralna škoda je zahtevala prestreljeno roko enega in prsni koš drugega policista, ki sta bila poklicana na pomoč. Stari, težki in okorni neprebojni jopiči so bojda neučinkoviti in v njih ne morejo voziti. “Ne gre le za to, da smo za tako nevarno delo premalo nagrajeni, težava je predvsem neustrezna zaščita,” kot pokvarjena plošča iz policijskih vrst odmeva od takrat. Ta odmev se je ujel tudi v sindikalno zahtevo po večjem socialnem dialogu, ki naj jim ga Pahorjeva vlada odmeri v evrih, lahkih neprebojnih jopičih, čeladah, srajcah in udobnejših uniformah.

Nezavarovani. Ministrica Kresalova in njeni sodelavci se vozijo v AO+ zavarovanih vozilih, policiste pa skrbi, kdo bo plačal mehanično popravilo, ker so vozilo, ki nima AO+, na nujni vožnji poškodovali v prometni nesreči. Varuhe reda še bolj skrbi, kdo bo preživljal njihove družine, če bodo kot povzročitelji prometne nesreče na nujni vožnji kot nezavarovani vozniki službenega vozila ostali brez denarnega nadomestila in brez odškodnine. Nezavarovano plezajo čez ovire ter blato, urijo policijske pse in vijugajo po poligonih, kjer nabirajo kondicijo za našo varnost. Zato lopovi: “Prosimo, ne zaletavajte se premočno v policijska vozila, ko vam poskušajo preprečiti kazniva dejanja!”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.