Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Majhne so lahko okretnejše od velikih

Občin je preveč, a velikost ne bi smela biti edino merilo pri njihovem ukinjanju.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
V petek ob 14. uri sem želela po telefonu preveriti, zakaj v Občini Žalec niso samostojno počrpali niti evra evropskega denarja. Gospa, ki ji je klic prevezala na mobilni telefon, mi je povedala, da žal ne bo šlo. Delo so končali ob 13. uri. Tudi mobilne številke župana mi ni zaupala; dejala je, naj pokličem v ponedeljek. Pred nedavnim sem po telefonu govorila z županom glede števila prebivalcev majhne občine, ki pa je velika po količini denarja, ki so ga izpulili iz evropske malhe. Župana Občine Mokronog - Trebelno sem poklicala na mobilni telefon, številka katerega je objavljena na občinski spletni strani. Večino številk o njihovih evropskih projektih je stresel iz glave in natančnost spomina kar med pogovorom preveril pri računovodkinji.

Kriteriji. Žalec ima več kot 20 tisoč prebivalcev, Občina Mokronog - Trebelno pa dobre tri tisoč. Gregor Virant bi občine združeval glede na število prebivalcev, morebiti bi se ozrl še na samozadostnost njihovega financiranja. Ko so v preteklosti rasle kot gobe po dežju, je bil glavni pogoj zanje politična prepričljivost zagovornikov samostojnosti. Delim mnenje, da je občin pri nas preveč. A v zadnjih letih je nekaterim manjšim uspelo izvleči iz Evrope več kot večjim, v prihodnosti pa bo po napovedih boj za evropska sredstva in s tem skoraj edini denar za investicije še trši. Nekatere občine so se zato že začele projektno združevati s sosedami, saj kot majhne ne bi uspele. Morda pa bi res morali razmisliti in bi večje občine priključili k manjšim oziroma tistim, ki so uspešnejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.