Slovenija > Komentarji in kolumne
30 ogledov

Markirajte, kjer hočete

Matej Košir (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Naravno. Že sam razmislek o tem, kaj je nenaravno, je lahko hudičevo nevaren.

Kaj me briga, če ima sosed raje svojega psa kot ženo. Hudičevo me pa jezi, ko cucek markira po mojih cipresah. A mirijo me, češ da je to nekaj naravnega, nagon, ki ga ne moreš krotiti. Ta naravnost je lahko opravičilo za vse, a lahko je tudi zelo nevarna, ko ocenjujemo, kaj je nenaravno. Dajmo o tem dobro razmisliti ... recimo do jutri. Vsi skupaj – tako lezbijke kot tisti, ki boste barvali jajca za veliko noč. Torej tudi lezbijke, ki bodo barvale jajca.

Ko smo že pri njih, lezbijke nas moških ne motijo toliko kot fantje, ki radi vidijo fante. Vsak klen hribovec si misli: "Jao, punči, če bi te jaz dobil v roke, bi videla, kaj je pravi dedec." Ali pa: "Kaj bodo z umetno oploditvijo, naj za pet minut pridejo k meni." Druga vrsta istospolnosti pa je pravim dedcem tako notranje tuja, da je niti ne omenjajo. Kot da jih je strah, da bo postala dejstvo šele, če bodo o njej govorili. Ženska z žensko je torej naravnejši odnos kot oni drugi, čeprav gre za praktično isto stvar (pustimo podrobnosti).

Res je, sovražim tistega sosedovega cucka, a pes ni kriv. Tako pač je ... Od kod sem zdaj privlekel tega cucka? Ne jaz njega, on je našel mene. Tako kot lezbijke in oni drugi, pa tisti tretji, vedno oni najdejo mene. Ni nujno, da jih razumem, a jih pustim pri miru, čeprav vdirajo v prostor, ki se mi brez njih zdi zadostno naraven. Posadim novo cipreso in se ne vmešavam v to, kje markirajo ali kako drugače izražajo svojo naravnost.

Ker če gledam povsem iz svoje perspektive, se mi vse to zdi še vedno veliko naravnejše kot to, da je oni tip po treh dneh vstal od mrtvih in da tako lezbijke kot vsi drugi temu v čast barvamo jajca. Ampak prav. V tej državi tako ali tako nihče ne odloča s svojo glavo, v imenu vseh na koncu odloča množica. Sosedje, ki bolj kot vi sami vedo, kaj si mislite o sebi. In o njih seveda. O vsebini na podlagi tega, kaj je zanje naravno, odločajo tisti, ki vsebine ne razumejo. Ki se jih ta sploh ne tiče. In ti ne bodo dojeli, kako nevarno je že samo razmišljanje, kaj je naravno in kaj ne. Ampak ne zavedajo se, da ne bodo ničesar spremenili, prvi, drugi in tretji so dejstvo. Naravno ali nenaravno.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:49 25.marec 2012.

    N e bodi smešen . Ti se jeziš na pse , ker jih vidiš. Ne jeziš se ma na mačkone , katerih marker smrdi za okol padet. Mogoče pa ne znaš ločiti med markerji, kar je verjetno res. Sam potem ...prikaži več se pa človek vpraša koje p.......rije pišeš , če pojma nimaš !