Slovenija > Komentarji in kolumne
12 ogledov

Menjalni trg nepremičnin

Je več sprememb lastništva tudi zaradi Svetlikove socialne zakonodaje?

Andreja Basle (Foto: Anže Petkovšek) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Trg z nepremičninami je po Sloveniji skoraj povsod (še) v poletnem mrtvilu. Agencije opažajo, da v zadnjem tednu sicer spet raste število ogledov stanovanj, ker so se potencialni kupci vrnili z dopustov, a o sklepanju poslov večinoma še ni duha ne sluha. Povprečen čas prodaje nepremičnine se je precej podaljšal.

In kaj bo jeseni? "Bi radi tudi mi vedeli. Nihče tega ne ve," mi je povedalo več šefov nepremičninskih agencij, ki jim je uspelo preživeti na močno skrčenem nepremičninskem trgu. Še bolj redkobesedni so nepremičninarji o tem, kako to, da mrtvila na nepremičninskem trgu ne odražajo tudi statistike o spremembah lastništva. Kot bi se bali, da jih bom na koncu spraševala še o sivem trgu pa o špekulantih z nepremičninami, se hitro poslovijo.

Nova pravila. Za zdaj lahko tako le ugibamo, ali je okoli 120 tisoč sprememb v evidencah lastništva stavb in delov stavb v letošnjih sedmih mesecih res večinoma posledica tega, da pri enem kupoprodajnem poslu sodeluje vse več ljudi (skoraj dve celi družini), ali pa številke odražajo tudi, da Slovenci zaradi takšnih ali drugačnih ukrepov države (ko je na primer tudi višina socialnih transferjev odvisna od lastništva nepremičnin) z darilnimi pogodbami in pogodbami o dedovanju nepremičnine pospešeno prenašajo na družinske člane.

Podrobnejša statistika bi zanimala celo nepremičninarje. Bo pa od 1. januarja bolj natančna vsaj evidenca kupoprodajnih poslov, saj bo zajela tudi prodajo novogradenj in prodajo nepremičnin pravnih oseb.

Preberite tudi članek Lastniki se menjajo kot za stavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.