Slovenija > Komentarji in kolumne
22 ogledov

Metadon je socialna delavka

Zdravljenje, ki ne zdravi, je le drago socialno orodje za blaženje težav, ne pa rešitev.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Metadonsko zdravljenje je simptomatičen odraz naše družbe. Menjamo eno odvisnost, ki jo imamo za težavo, za drugo, ki je baje manjša težava, s tem pa ne iščemo rešitev. Stroka nas sicer prepričuje, naj na zdravljenje gledamo širše – torej ne, kako pomaga samemu pacientu pri osnovni težavi, ampak z vidika zmanjševanja nedovoljene uporabe opiatov, okužb z virusi, kriminalnega vedenja ... Zato je vprašanje, zakaj stroka nima oprijemljivih podatkov o številu zasvojencev, ki jih je zdravljenje pripeljalo do ultimativnega cilja – premagati odvisnost –, brezpredmetno. Metadonsko zdravljenje torej ni zdravljenje in s tem reševanje težav, ampak drago socialno orodje za njihovo blaženje. Pa vendar se – tudi v smislu blaženja težav – svet spreminja hitreje, kot lahko dojemamo, mi pa se proti kemiji, ki praktično vsak dan črnemu trgu ponudi nekaj novega, borimo z modelom, starim skoraj 20 let.

Preveč, premalo

Zakaj? Socialne službe se niso sposobne ukvarjati s problemom kot celoto, zato jih nadomešča metadon. Ko mi je nekoč neki odvisnik na vprašanje, kaj ga je pripeljalo do tega, da je prvič poskusil drogo, in kaj mu je pravzaprav v življenju manjkalo, odgovoril: “Vsega je bilo preveč.” Danes je naša družba razpeta med tistimi, ki nimajo ničesar in so drugi potencialni kupci “šusa”, ter razvajenimi mulci, ki imajo vsega preveč. Smo torej idealen poligon za težave, na katerem država kot alternativo vsem, ki zabredejo, še vedno ponuja substitut, ne pa rešitve. Bravo.

Komentarjev 1
  • Stolp 21:51 19.november 2013.

    Hvala bogu, je končno nekdo povedal bobu bob. To da narkomane zdravijo z drugo drogo je možno samo v Sloveniji. Mi pa še plačujemo za to. Povsod drugod je metadon prepovedan kot vse ostale trde droge.Pri nas ga ...prikaži več je uvedla bivša LDS, katere pripadniki so imeli in še imajo dobičke pri trgovanju z njim. V tej stranki je bil tako ali tako vsak drug na drogi. Celo so predlagali da bi jim pod vplivom metadona dovolili voziti. Groza!Glede na to, da se s prometom z mamili(po podatkih CIA) ukvarja tudi sam župan glavnega mesta, to ni nič čudno. Posledice dvajsetletne vladavine narkomafije pa Slovenija čuti in jih še bo čutila! VPa še kar so na oblasti.