Slovenija > Komentarji in kolumne
8 ogledov

Minister s formo, a brez vsebine

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nihče, ki je moral včeraj zjutraj v službo, se ni vprašal, kaj pa zdaj, ko Lahovnik odhaja.

Pahor si za gospodarskega ministra želi timskega igralca, slovensko gospodarstvo pa človeka, ki bo imel svojo formo in vsebino. Kaj od tega je bil Matej Lahovnik? Jasno je, da vsa afera okrog Ultre nima nobene veze z njegovim odhodom iz vlade. To je bil ministru, ki je v kratkem času svojega ministrovanja celo prosil opozicijo, naj zoper njega vloži interpelacijo, le prikladen razlog, da se umakne iz politike, v katero se bo brez dvoma vrnil. Morda kot zmagovalec. V očeh javnosti je namreč velik – ima tako imenovano formo, ki jo je z nižanjem plač direktorjem podjetij v državni lasti in nekaterimi spretnimi potezami v najhujši krizi izpilil do priljubljenosti. Kakšna je pa vsebina? Kot minister v vladi je bil nekooperativen, aroganten, zdolgočasen, čakal je le na napako kolega Golobiča. No, poskočil je tudi, ko je bilo govora o bloku 6 v njegovi Šaleški dolini.

Posledica. Kaj takšna forma pomeni za gospodarstvo? Dejansko ne veliko. Nihče, ki je moral včeraj zjutraj v službo, se ni vprašal, kaj pa zdaj, ko Lahovnik odhaja. Minister oblikuje pogoje za delovanje gospodarstva, ki je preživelo že veliko ministrov in jih bo še nekaj. Kriza seveda to precej spremeni in v njej je pomembna tudi vsebina. Ne le Lahovnik, celotna vlada se je odzvala nanjo diletantsko in – kot že rečeno – z nekaterimi všečnimi ukrepi. V tem primeru je kriza preživela ministra in bo tudi to vlado. S kakšnimi posledicami jo bo preživelo gospodarstvo, pa bo odvisno tudi od tega, ali se bo nov gospodarski minister končno začel ukvarjati z gospodarstvom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.