Slovenija > Komentarji in kolumne
33 ogledov

Minister superpionir

Žiga Turk Anže Petkovšek
Kako sem med vračanjem v preteklost našel pionirja Žigo Turka.

Superminister Žiga Turk je prejšnji teden tvitnil, da je praznovanje Titovega rojstnega dne vračanje v preteklost, na kar mu je Barbara Rajgelj, ki je v soboto govorila na Paradi ponosa, odgovorila, da je vračanje v preteklost tudi praznovanje Kristusovega rojstnega dne, in dodala "pa kaj". @zzTurk se je na to odzval z enakim odgovorom.

Sam sem se rodil po Titovi smrti, vseeno pa sem bil del zadnje generacije pionirjev – mimogrede, za dan mladosti sem se spomnil teh "prepovedanih časov", a zaman iskal svojo rdečo rutko in modro čepico. Superminister pa se z nostalgijo najbrž raje spominja nekih drugih pionirskih dni. Med obiskom razstave računalnikov Goto 1982 v Muzeju novejše zgodovine sem namreč naletel na knjigo Mirko tipka na radirko (1985), zbirko računalniških programov za zdaj že legendarni osebni računalnik zx spectrum, katere soavtor je tudi Žiga Turk, eden od pionirjev slovenskega računalništva.

Ja, pionir. Radirka so takrat "ljubkovalno" imenovali spectrumovo tipkovnico, ki je imela gumijaste tipke v nasprotju s commodorjevo, ki je imela plastične. Poleg tega je bil Turk tudi pobudnik ustanovitve revije Moj mikro, zelo aktiven v software redakciji Radia Študent, za zx spectrum pa je napisal celo računalniško igrico kontrabant. Torej poziranje z ipadi in iphoni ter čivkanje na Twitterju le ni vse imidž in poza, boste rekli?

No, morda pri katerih drugih članih njegove stranke – denimo tistih, ki trdijo, da so načrt za obrambo Slovenije natipkali na prvem prenosnem Macu. Zato sem firbčno povprašal nekaj ajtijevcev in programerjev, ali je bil današnji superminister za tiste čase res tako napreden. Večinoma sem dobil pritrdilne odgovore, češ "ja, je bil kar stručko". Potem ga je začela zanimati politika in ostalo je zgodovina, čeprav je, kot kaže, ne mara preveč. Zavoljo nostalgije osemdesetih pa mu kot pionir pionirju lahko samo čestitam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.